Friluftsliv: natuur als lifestyle in Noorwegen

Wat sta je toch ongelooflijk dichtbij de natuur in Noorwegen! Die gedachte overviel me plots toen ik onze zelf gerooide kerstboom bewonderde na een maaltje zelf gehengelde vis. Hier volstrekt normaal. Hoe komt het eigenlijk dat het buitenleven zo diep in de volksaard van de Noren gebakken zit? Een antwoord ligt misschien besloten in het begrip Friluftsliv

Beetje New Age
Als eerste genoemd in 1859 door toneelschrijver Henrik Ibsen in zijn gedicht Paa Viderne (in de bergen).  Maar pas echt lekker op de kaart gezet door topsporter, poolavontuur, diplomaat en volksheld Fridtjof Nansen in 1921. Volgens hem draaide Friluftsliv, letterlijk buitenleven,  om het vinden van een balans tussen lichaam en geest in de natuur. Buitensport als middel, bezinning het doel. Een beetje New Age eigenlijk.

Verlangen naar wildernis
Friluftsliv houdt dus veel meer in dan buitenleven in de letterlijke zin van het woord. Een gevoel en levensstijl gecombineerd. Een steunpilaar van de Noorse volksaard, waaruit vaak een brandend verlangen naar de wildernis naar voren komt. Een collectief heimwee naar the simple life in een super snel gemoderniseerde samenleving waar de meesten twee generaties terug nog op de boerderij leefden.

Teleurgestelde Noor
Nansen haastte zich in zijn betoog ook te zeggen dat het vooral niet te gezellig moet worden: groepsgedrag dient vermeden te worden, trek vooral ook alleen die wildernis in. Menigmaal was de teleurstelling van de gezichten af te lezen, wanneer we met onze Hollandse directheid al kakelend een hut in walsten, terwijl een Noor zich daar verheugde op een weekeindje eenzaamheid in de sneeuw…

Allemansrecht
Maar dat individualistische karakter van Friluftsliv biedt je ook de vrijheid om lekker zelf te bepalen hoe jij die harmonie in de natuur gaat vinden. Daar is hier gelukkig genoeg wildernis voor. Altijd wel een plekje dat aan jouw plaatje voldoet. En niemand die je een strobreed in de weg legt met het prachtige Allemansretten ofwel allemansrecht.

Chaos en zooi?
Je kan dus gaan en staan waar je wilt in de Noorse wildernis. Dus stort je in het avontuur! Lekker spontaan je tent opzetten op de mooiste plek van een wandeling? Geen probleem.  Je zou verwachten dat deze vrijheid tot chaos en zooi leidt. Echter, zorg voor moeder natuur is ook een belangrijk aspect van Friluftsliv. In de natuur als onderdeel van de natuur. Met één been in het moderne bestaan, met het andere in de wildernis: een Noors succesverhaal?

 

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
53032
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *