Franse wijnreizen, te voet of per fiets

Wijn, brood, beweging. Dat is de kortste samenvatting van een wijnwandel- of wijnfietsreis. Een lekker stukje lopen of fietsen, op gezette tijden onderbroken voor een hapje en een glaasje. De Bourgogne leent zich er prima voor. Appellation grand cru randonnée!

In Meursalt, een plaatsje dat zeer beroemd is om zijn wijn – en om niets anders – hebben we de fietsen geparkeerd en zitten we om half elf ’s morgens aan de wijn. Dat heeft niets te maken met een schurende dorst, maar alles met de menselijke mond. Die is au matin het beste in vorm – er hangen nog geen wazen over de tong en de papillen zijn nog fris. Voor je je zorgen begint te maken: de wijn spugen we uit, of in elk geval voor het grootste gedeelte. Het gaat hier om het proeven.

‘Proeven is niet per se slikken’, heeft wijndeskundige Monica van der Stap ons aan het begin van de wijnfietsreis uitgelegd, na een dégustation kun je dus nog prima op de fiets. Doorslikken of uitspugen maakt voor het proeven niet uit. Wijn is verwachting.’

Monica is Nederlands maar woont haar halve leven in de Bourgogne. Als kind al wist ze dat ze naar Frankrijk wilde. In 1983 plukte ze druiven in de Bourgogne en leerde ze Frans. Het leidde tot een wijnstudie aan de universiteit van Dijon en een eigen bedrijf: Wijnwijs. Dat verzorgt wijnworkshops en wijnproeverijen, wijndiners en wijncursussen, en, samen met SNP, wijnwandelingen en wijnfietstochten.

Voor een van de wijnfietsreizen hebben reisgenoot Elisabeth en ik ‘Langs Côte d’Or en Canal’ in de Bourgogne gekozen. Die keuze was niet moeilijk. In de Bourgogne maken ze de beste wijnen van de wereld, het is een fietsvriendelijk land, en er is zelfs een fietsroute met de naam Voie des Vignes (het spoor van de wijnranken). Een stukje daarvan hebben we net gedaan. Het vervolg komt na de proeverij. We fietsen dwars door de wijngaarden en door piepkleine dorpen, met uitzicht op een dal. Overal is wijn en zie je lonkende Cave ouvert (wijnkelder geopend)-bordjes – waar we de rest van de dag voor de zekerheid maar aan voorbij fietsen.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

De Bourgogne

Wie Bourgogne zegt, zegt wijn. Al sinds de Romeinen zorgt de wijnbouw er voor ruimte inkomsten. De bijnaam van  de streek is ‘Côte d’Or’, de ‘gouden helling’. Wereldberoemde Grand Crus komen hier vandaan, van Pommard, Aloxe-Corton, en de Meursalt. Maar wat ook opvalt als je de streek op de fiets (of te voet) verkent: tegelijk is de Bourgogne zijn rustige zelf gebleven. Het echte Franse platteland met hier en daar een abdij, een kasteel (Château du Clos de Vougeot met wijngaard!), of een stad met veel geschiedenis. Beaune bijvoorbeeld. Een geweldige stad, en bijna onveranderd sinds de Middeleeuwen. Hét icoon van de stad: de kleurige daken.

De Bourgogne is een streek voor ‘slow tourism’, fietsen of wandelen en de tijd nemen voor een bezienswaardigheid, een fijne langzame lunch en natuurlijk af en toe een glas wijn. De wandeling die SNP hier voor je heeft uitgezet, heet ‘Le Chemin des Grands Crus’. Hij leidt langs beroemde wijngaarden. Je loopt letterlijk tussen de ranken, maar ook over heuvels en door dalen, oude eikenbossen en kleine, stille dorpjes. Onderweg zijn er proeverijen en fijne lunchadressen. En soms ook picknicks, met, jawel, een flesje wijn. Eén Nederlandse kom je zeker vaker tegen: Monica van der Stap. Zij verzorgt op de fiets- en wandelreis een kleine cursus wijnproeven, met theorie en praktijk.

Beaune & Dijon

Kies je voor de wijnfietsroute, dan krijg je een wat breder zicht op de streek. De route begint en eindigt in Dijon. Net even wat groter dan Beaune en leuk genoeg om een dag langer te blijven, ook een tip voor de wandelaars. Ga bijvoorbeeld naar de overdekte markt, Les halles du marché, drink een café in een van de kroegen rondom de markt, neem het gratis stadsbusje, de Divia Citi, en rijd de hele route mee – zo krijg je snel en makkelijk een idee van de grootte en stijl van de stad. Doe daarna de stadswandelroute die aangegeven is met bronzen uiltjes in het trottoir. Neem hoe dan ook de tijd. Er zijn 97 monumenten in de oude stad.

Een kanaal met een verhaal

Het mooiste jaagpad van de Bourgogne is dat langs het Canal de Bourgogne. Natuurlijk zit het ook in de wijnfietstour. ‘Lekker spannend, een kanaal’, denken wij eerst nog geringschattend. Maar als het kanaalfietsen hier iets niet is, is het saai. Het Canal de Bourgogne  lijkt in niets op de rechte streep met kaarsrechte taluds. Het fietspad wordt omzoomd door oude bomen en bermen vol paarse bloemen. Er zijn leuke dorpjes onderweg. Daarbij is het een kanaal met een verhaal. Over het Canal de Bourgogne werd eeuwenlang in een onvoorstelbaar traag tempo de wijn vervoerd. Zelfs nog aan het begin van de twintigste eeuw. Een verbluffende hoeveelheid wijn sijpelde daarbij onderweg uit de vaten, vertelt Graham Robb in het boek De ontdekking van Frankrijk. De wijnmakers klaagden. ‘De bootslieden, die verscheidene weken zonder toezicht op reis zijn, omringd door tot de rand toe gevulde vaten, gaan zich te buiten aan wijnproeverijen, die even omvangrijk zijn als de kwaliteit van de handelswaar groot is.’ Zo bont maken wij het dan weer niet.

Meer Franse wijnreizen

In de Elzas tussen de wijngaarden van de beste Rieslings, Pinot Gris, Pinot Noirs en Gewürztraminers:
https://www.snp.nl/reis/frankrijk/elzas/wijnwandelvakantie-langs-chambres-d-hotes-en-hotels

In de Champagne, een korte wandelvakantie met bubbels (en soms ook zonder):
https://www.snp.nl/reis/frankrijk/champagne

In de Provence, door de zuidelijke Côtes du Rhône, met wijn uit Gigondas, Vacqueyras, Beaumes de Venise:
https://www.snp.nl/reis/frankrijk/provence/wijnwandelvakantie-vanuit-hotel

Gerelateerd

Delen

Waardering
84497
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *