Fietsroute Rondje Nederland, etappe 8, Harlingen – Haarlem (slot)

Op Pad fietst een rondje Nederland. Met de tent achterop langs de randen van ons land. Per aflevering (acht in totaal) een twee- of driedaags traject met overnachtingen op kleine campings. De basis zijn de LF-trajecten (Landelijke Fietsroutes), maar waar we mooiere paadjes vinden, wijken we af. De plekken waar we het stokje overgeven zijn de stations.

In de achtste en laatste etappe van ons Rondje Nederland gaat de tocht vanaf station Harlingen westwaarts. Eerst over de Afsluitdijk, dan over de LF10 via de plaatsjes Hippolytushoef, Anna Paulowna en ’t Zand naar Sint Maartenszee. Daarna gaat het door de duinen over de  LF1 naar het zuiden, via Petten, Bergen aan Zee, Egmond, IJmuiden en Overveen. Uiteindelijk eindigen we bij station Haarlem CS.

> Naar de andere etappes van het Rondje Nederland op de fiets

Dag 1 van etappe 8, fietsroute Ronde van Nederland

Traject: Harlingen – Sint Maartenszee
Navigatie: Afsluitdijk, LF10 (via knooppunten 24, 23, 21, 20, 19, 17, 16, 15, 14, 13, 79, 31)
Afstand: 80 km
Overnachten: Duincamping De Lepelaar
Westerduinweg 15
1783 BA Sint Maartenszee
(0224) 56 20 93

Redelijk grote camping in de duinen, dicht bij het strand. Geopend van begin april tot eind september. Alhoewel er grote tenten staan en huisjes, kan je met een trekkerstentje prima terecht in een van de talloze kleine duinpannetjes op het terrein. Goede faciliteiten, reserveren handig. Voor het ontbijt de dag ervoor de bestelling voor verse broodjes doorgeven in kampwinkel De kleine Stern. Overnachting (ouder, kind, tentje, 2 fietsen plus toeristenbelasting): € 20,-.

Kamperen op Kornwerderzand (of op andere plaatsen op de Afsluitdijk) is niet toegestaan. Het dichtstbijzijnde kampeerterrein aan de oostkant van de Afsluitdijk ligt aan de Sotterumerdijk 11, 8753 JA Cornwerd (www.sotterum.nl). Aan de westkant van de Afsluitdijk ligt camping De Gest aan de westrand van Den Oever.

Tip

Kazemattenmuseum in Kornwerderzand: check de openingstijden op www.kazemattenmuseum.nl want ze zijn vaak dicht. Volwassenen € 4,- kinderen t/m 12 jaar € 2,-.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Routeverloop dag 1

Met de Waddenzeedijk aan je rechterhand fiets je Harlingen uit. Via het dorpje Zurich bereik je al snel de kop van de Afsluitdijk. Heb je daar wind tegen dan vragen de 32 kilometers naar Noord-Holland om een forse inspanning. In Den Oever verschillende eetgelegenheden. Na Den Oever aangenaam fietsen over het voormalig eiland Wieringen en daarna onder het Amstelmeer langs richting de duinen tussen Callantsoog en Sint Maartenszee. In het voorjaar uitgestrekte bollenvelden.

Dag 2 van etappe 8, fietsroute Ronde van Nederland

Traject: Sint Maartenszee – Bakkum
Navigatie: LF1 (via knooppunten 37, 33, 22, 20, 21, 47, 46, 08, 05, 31, 30, 29, 25 en 14)
Afstand: 40 km
Overnachten: Castricum aan Zee
Kennemerduincamping Bakkum
Zeeweg 31
1901 NZ Castricum aan Zee
(0251) 66 10 91
www.kennemerduincampings.nl
Grote, 100 jaar oude familiecamping middenin de duinen met alle denkbare faciliteiten inclusief veldje voor trekkerstenten. Gehele jaar door geopend. Rustig alternatief is Natuurkampeerterrein Klein Hemelrijk te Heemskerk.

Vanaf Bergen aan Zee tot aan Wijk aan Zee fiets je door het Noordhollands Duinreservaat. Voor een bezoek aan dit gebied hebben volwassenen (vanaf 18 jaar) een duinkaart nodig. Die is op naam en kost € 11,- (jaarkaart) of € 1,70 (dagkaart). Verkoopadressen (waaronder Kennemerduincamping Bakkum): zie www.pwn.nl.

Routeverloop dag 2

Vrijwel de hele dag fiets je over geasfalteerde fietspaden of schelpenpaden door de Noord-Hollandse duinen, slechts af en toe (bij Egmond) onderbroken door een stukje over het fietspad langs de provinciale weg. Sommige stukken zijn open, ander stukken bosrijk. Direct nadat je in Bergen aan Zee de boulevard bereikt, is het prima lunchen bij ‘Rembrandt aan Zee’, C.F. Zeilerboulevard 5 (www.rembrandtaanzee.nu).

Dag 3, etappe 8, fietsroute Ronde van Nederland

Traject: Bakkum – Haarlem
Afstand: 40 km
Navigatie: LF1 (via knooppunten 14, 34, 97). Vanaf Wijk aan Zee naar de Noordpier en dan met de watertaxi naar IJmuiden. Veertijden: van 1 april tot 1 oktober, dagelijks om 10.10 uur, 13.25 uur, 15.35 uur en 17.35 uur. Mis hem niet, want dan moet je terug naar Beverwijk en Velsen-Noord (via knooppunten 97, 42, 01 en 02) en met de rijkspont naar Velsen-Zuid.

In IJmuiden via knooppunt 96, 92, 06, 05, 07 en daarna niet langs knooppunt 99 maar langs de hockeyvelden van HC Bloemendaal en over de Hoge Duinendaalse Weg en Het Kopje naar knooppunt 20 bij Overveen. Via knooppunt 21 en 36 naar Kraantje Lek. Terug via knooppunt 21 en 22 naar station Haarlem CS.

Routeverloop dag 3

Tot aan wijk aan Zee duingebied, vrijwel identiek aan de 2e dag. Na Wijk aan Zee een open weg met links de markante contouren van het voormalige Hoogovencomplex. Via de haven van IJmuiden weer naar het duingebied. In plaats van de LF1-route door de Kennemerduinen kies je voor de route over Het Kopje van Bloemendaal (38 m. hoogteverschil over 1600 meter, steilste stuk 10%). Voordat je naar station Haarlem CS fietst, prima eten bij restaurant Kraantje Lek, Duinlustweg 22, 2051 AB, Overveen.

Dag 2 en 3 kunnen ook in 1 dag worden gereden (Sint Maartenszee – Haarlem, 75 km).

Handige sites

www.rondevannederland.nl
www.nederlandfietsland.nl/fietsrouteplanner
www.fietsersbond.nl

Gerelateerd

Delen

Waardering
60459
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *