Fietsen naar Parijs

Duizenden fietsers gingen de afgelopen 25 jaar met een ‘Benjaminse’ in de stuurtas op weg naar Rome, Barcelona of Parijs. De ‘onbeperkte’ fietsroutes van Paul Benjaminse (veertien hoofdroutes met elk een eigen gids) zijn een begrip geworden. Op Pad maakte een overzicht van de populairste acht routes en laat fietsers aan het woord die de routes reden. Dit artikel gaat over de fietsroute naar Parijs …of terug.

Gids: Fietsgids Onbegrensd Fietsen naar Parijs (of terug).
Karakteristiek van de route: Over rustige wegen en autovrije (fiets-)paden, o.a. tussen Hoegaarden en Mariembourg over de RAVeL2, en in het dal van de Ourthe en in de bossen van Compiègne. Zelfs in Parijs rijd je over een fietspad: van de oostrand van de metropool tot aan de voet van de Bastille.
Lengte: 490 km.
Begin/eindpunt: Eindhoven (of Maastricht) – Parijs
Fietsers aan het woord:  Johan (60) en Klaas (67) Verbeek

Kasteelruïne bij Coucy-le-Chateau-Auffrique – Frankrijk. Foto: Kees Swart.

De broers Johan en Klaas Verbeek fietsen op hun nieuwe toerfietsen in een week naar Parijs. En maken de finish van de Tour de France mee! 

‘Onze racefietsen hadden we ingeruild voor sportieve fietsen en daar wilden we graag mee naar het buitenland. We hadden tien dagen de tijd; dan ligt Parijs voor de hand. Johan was daar ooit al geweest. Toevallig viel in die periode de finish van de Tour de France. Ook dat wilden we wel eens meemaken.. Het was onze eerste lange tocht op een toerfiets. Wat vooral opviel: het was zo rustig! Op bepaalde trajecten zie je letterlijk geen hond. We fietsten ontspannen fietsen over oude spoorlijnen in België – nu fietspaden. Heel mooi vonden we de route langs de Maas.  Een kronkelige rivier is altijd prachtig, en je zag soms schepen met een Nederlandse vlag. We fietsten over vaak smalle fietspaden vlak naast het water. Een paar keer over een sluis naar de andere kant. Ook de bossen in België konden ons wel bekoren. De route was afwisselend, heuvel op en heuvel af. Even het luie zweet eruit. De eindeloze graanvelden in Frankrijk zullen ons ook bijblijven. De wegen (hoofdzakelijk fietspaden) op de route naar Parijs zijn prima. Alleen in het zuiden van België en noorden van Frankrijk zijn er wat pittige klimmetjes en afdalingen.’

Uitzicht over Parijs. Foto: Kees Swart.

‘Iedereen had het gidsje Fietsen naar Parijs in de stuurtas!’

‘Je hebt wel een goede fiets nodig en moet een beetje getraind zijn. Onderweg kwamen we gezinnen tegen met kinderen van rond de twaalf jaar, op fietsen met acht versnellingen. Grappig genoeg hadden alle fietsers die we tegenkwamen het boekje Fietsen naar Parijs in de stuurtas! Die kwamen uit Parijs en fietsten terug naar Nederland. Ze vertelden ons wat we nog  konden verwachten. Gezellige ontmoetingen. We fietsten langs een kanaal Parijs binnen. Een beetje een saai stuk. Het bord met “begin” Parijs hebben we gemist. Fietsen in Parijs bleek niet moeilijker dan in Amsterdam. Ze letten daar op verkeerslichten! En automobilisten houden rekening met fietsers.Toen we na een week in Parijs aankwamen, kwam de Tour de France daar ook aan. Met de metro gingen we naar de Champs Élysées. De renners passeerden ons een paar keer, we konden ze bijna aanraken. Dat geeft toch een bepaalde gezonde spanning. Natuurlijk de huldiging gezien en applaus voor de winnaar. Ook dat was dus gelukt!’

Lees ook:

Gerelateerd

Delen

Waardering
77186
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *