Fietsen in Asturië

Asturië is niet de allerbekendste Spaanse provincie. Wél een hele prettige voor fietsers. Op Pad fietste een week tussen zee en bergen, vond alles even heerlijk en pikte het beste eruit voor een Fijn-voor-Fietsers Top Vijf.

fietsen Asturie

4 & 5 – GOED VOER EN EEN WARME STAL

“Oh Asturië!”, zegt mijn buurvrouw in het vliegtuig met een zucht, “dan heb je geluk. Het is de mooiste streek van Spanje. Vanwege de natuur, maar zeker ook vanwege het heerlijke eten en drinken.”  De buuv kan het weten. “Mijn man en ik komen uit Oviedo”, zegt ze. “Dé stad om cider te drinken. Moéten jullie echt doen.” Reisgenoot Paula en ik beloven het in het achterhoofd te houden. Onze fietstocht eindigt in Gijon, een uurtje reizen van Oviedo. Maar wie weet!

Isabel, de eigenares van ons eerste geweldige agriturismo, is ook een fan van de Asturiaanse keuken. Het is al bijna middernacht als we (eindelijk) aankomen, maar ze heeft een tafel vol specialiteiten klaargezet. Tortilla natuurlijk, maar ook soep, worst gekookt in cider (een lokale specialiteit die we éven overslaan), gefrituurde deegjes (ook een lokale specialiteit, simpel maar best lekker), gebakken brood met kaas en ui, fruit, noten, kaas, gebakken visjes. Het geheel begeleid door zelfgebrouwen sterke drank en wijn. We eten ons een slag in de rondte. “Morgen moeten jullie fietsen!”, protesteert Isabel als we stoppen.  We bunkeren dus nóg een bodem naar binnen – niet wetende dat de volgende morgen exact dezelfde tafel klaar zal staan. Ook elders verdient Asturië bonuspunten voor hartelijkheid, goed voer en een warme stal. Qua eten springen twee plekken eruit. El Roxin, een restaurant in the middle of nowhere met een beroemde kok en een open vuur, en het vissersdorp Tazones waar je de verste vis eet die je maar bedenken kan. Het dorp ligt in de diepte en van de route af, dus je moet met een volle maag weer heuvel op. Weersta de verleiding het dorp over te slaan. Het klimmetje terug is de moeite dubbel en dwars waard.

Fietsen Asturie

3 – STERKE VERHALEN

“Onder elke steen ligt hier een verhaal”, zegt Isabel bij het ontbijt. Van de oudheid tot de Spaanse Burgeroorlog, in Asturië gebeurde het. De geschiedenis van Spanje zou niet dezelfde zijn zonder Asturië. Eén voorbeeld: in Asturië begon de Reconquista, de herovering van het land op de Moren.” Isabel is niet de enige Asturiaan die trots is op haar geschiedenis. We zien het overal. In Colombres, een paar kilometer fietsen van Vilde, stappen we de Quinta Guadelupe binnen, vroeger een koopmanshuis, nu het museum van de emigratie. Het is lichtblauw geverfd en oogt koloniaal. “We hebben veel kamers gelaten zoals ze waren”, zegt de dame bij entree, “om maar duidelijk te maken wat voor een kolossale geschiedenis we hebben.” Binnen leren we dat er veel meer van dit soort inddrukwekkende villas zijn, Casos de Indianos.  Ze waren van de kolonialen die vanuit Asturië vertrokken naar ‘Las Americas’. Ook tijdens het vervolg van de reis stuiten we op brokjes geschiedenis. Asturië heeft beroemde prehistorische grotten met muurschilderingen. Vlakbij Colombres is er al een. We fietsen erheen, maar hij blijkt een dag in de week dicht, vandaag natuurlijk. Bij het leuke stadje Ribadesella (vissoep op het Plaza Mayor) is er gelukkig nóg een, genoemd naar de speleoloog Tito Bustillo. Een must see! Tijdens de rondleiding krijgen we de echte, meer dan tienduizend jaar oude (!) paardentekeningen zien – elders in de wereld moet je het vaak doen met replica’s.

Fietsen Asturie

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

2 – PRETTIG PEDALEREN

Over één ding verbazen we ons. Waarom is hier niemand? Het is september, mooi weer, de wegen zijn prima maar je ziet geen mens op de fiets – en trouwens ook niet in de auto. Het kán te maken hebben met de leegloop. Asturië is de Spaanse provincie met het hoogste uitgestorven dorpen-gehalte. Soms kun je de dorpen integraal kopen, wat ons instant-leuk lijkt. Maar waarom zijn er dan ook geen toeristen? Asturië is ook de provincie met de stilste strandjes. Waar in Spanje lig je in je eentje op een prachtig strandje in een fraaie baai? Hier kan het overal. Onderweg fietsen we over stille in perfecte staat verkerende wegen – heerlijk afdalen! Pas op dag drie komen we een andere fietser tegen. Carlos van 63, die elke dag de heuvel opfietst waar we nu onze longen voor uit ons lijf hijgen. “Ik doe het rustig aan” zegt hij, “hartslag onder de 130.” Carlos snapt ook niet waarom er zo weinig mensen fietsen. “Of nou ja, misschien komt het doordat de Asturianen hun land niet weten te verkopen. Want het ís hier natuurlijk het paradijs voor vrijbuiters. We hebben alles. De zee, de bergen, grotten, rivieren waar je op kunt kayakken…”

Ondertussen fietsen we gezellig verder. Soms horen we keltische muziek, meestal koebellen. Koeien staan hier overal. Af en toe zien we een bijbehorend mens. Een oude boer blijft een half uur kletsen als we alleen maar vragen of er in de buurt een kroeg is. “Asturië is prachtig”, zegt hij. “Het wordt alleen nog maar mooier als jullie doorrijden.” (hij krijgt gelijk). Verderop klinkt weer keltische muziek. Het komt uit een werkplaats naast de kroeg waarheen de boer ons wees. Ik kijk om de hoek. Er is niemand maar er speelt wel een radio. Die kroegen zijn er dus nog – ook dát verhoogt de feestvreugde. Spanje heeft de hoogste kroegdichtheid ter wereld, ook in het verlaten Asturië. In één piepklein dorp tellen we er drie.

Fietsen Asturie

1 – OERNATUUR

Langs de kust vlakbij Cué gaat in onze gelederen een wild gejuich op. Wowowowowow!!!! Wat is dit mooi! Woeste golven, een rotsige kust. Donkere wolken. Wind. “Een onbedorven kust”, zegt Paula,  “waar vind je dat nog?” We zijn aan het einde van dag 2 en fietsen door een natuurgebied, Bufones de Arenillas. Bufones zijn gaten in de kustbodem waarin je oergeluiden hoort. Er zitten prehistorische draken in die soms metershoog het zeewater opspuiten. Water spuiten doet het monster van vandaag even niet. De oergeluiden maakt hij wél. Broooohaa! We leggen de fietsen neer en dansen rond het gat. Zo is er elke dag wel iets schitterends. Ruige, door God en alleman verlaten baaien, heuvels die je laten voelen dat de echte bergen eraan komen, grillige rivieren, bufones, rotsige kusten, zandstrandjes, uitzichten op zee en soms (als je geluk hebt en het helder is) zelfs tegelijk op de  bergen.  Onbetwist op nr. 1 staat de natuur.

Fietsen Asturie

DE FEITEN

Gebied: Asturië, de streek in Noord-Spanje tussen de Costa Verde en de bergtopjes van de Picos de Europa. Door het gebied lopen ook pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. Geregeld overlappen ze met onze fietsroute.
Gemaakte tocht(en): 1 rondrit in de buurt van startplaats Vilde, en van Vilde naar Gijon in vijf etappes.
Zwaarte: Licht, vooral omdat de etappes vrij kort zijn.
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk.
Beste tijd: mei t/m september.
Ernaartoe: Vilde is niet heel gemakkelijk te bereiken. Je kunt vliegen naar Santander, Bilbao of Oviedo. Per openbaar vervoer verder reizen duurt lang en sluit niet altijd aan. Met de auto vanaf Utrecht is het 14:55 uur rijden, 1553 kilometer.
Overnachten: Casas rurales (agriturismos) en kleine hotels.

SIDRERIAS

Cider is de nationale drank in Asturië. Je drinkt het in een sidrería. Bruine cafés waar je altijd een liter koopt – cider wordt gedeeld. Het vocht wordt op kunstige wijze in je glas gemikt: de barman/vrouw houdt de fles boven zijn hoofd en je glas ter hoogte van zijn dij. Zo krijgt de cider nog wat zuurstof mee. Hij schenkt er maar een bodempje in. Met reden. De lucht verdwijnt snel. Je moet wat ingeschonken is meteen opdrinken. NB Dat geldt niet voor de borrel die van cider wordt gestookt. Aguardiente de sidra. Die testen we ook. Heerlijk!

fietsen Asturie

Liever georganiseerd?

Wil je ook fietsen in Asturië, maar heb je geen zin om het zelf te regelen? SNP Natuurreizen heeft er een 8-daagse fietsreis waarbij je kan kiezen waar je overnacht; in pensionnetjes of in landelijk gelegen hotels. Je ontdekt het boerenland van Cantabrië en Asturias en volgt delen van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.
Ook met kinderen is het heerlijk fietsen in Asturië. Met deze 8-daagse gezinsreis van SNP fiets je langs stille zandstranden en charmante kustdorpjes. Onderweg kan je een dagje kanoën en een verfrissende duik nemen in zee.

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
84554
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

  1. Asturië is als Zuid-Engeland in groenheid, heuveligheid en baaiige kusten maar dan in Spaanse gedaante: met joviale mensen, stijlvolle steden, klasse-horeca, rijke eet- en drinkcultuur, en het meest uitbundige uitgaansleven van Europa. Rust vind je in de bergen of op een van de honderden verlaten stranden. Het is alleen jammer dat er niet meer toeristen komen (of juist niet….??).
    Ik zwem, fiets, golf, wandel, kayak en surf er. Alleen klimmen staat nog op mijn verlanglijstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *