Fietsen door Irak

Wanneer je aan Irak denkt verschijnen al snel de beelden van bommen, gevechten en het alom bekende hoofd van Saddam Hoessein op je netvlies. Niet bepaald uitnodigend om de grens over te gaan. Toch deden we dat. In noord-Irak, ook wel Koerdistan genaamd, leefden de mensen jarenlang in vrede. Zij zijn de enige Koerden die officieel politieke erkenning genieten. Een kort verslag van onze ervaringen.

Een andere wereld

Nieuwsgierig naar het land passeren we met enige spanning in ons lijf landgrens nummer 28. Bepaalde delen zijn niet veilig en zeker niet voor twee blanke fietsers. Onze route gaat dan ook ruimschoots om die gebieden heen. Niet van plan in handen te vallen van Arabieren die wat lokaas wel kunnen gebruiken. Eén lijn op de kaart, het blijft wonderlijk om aan de andere kant in een totaal andere wereld te stappen. Onze nieuwe wereld kenmerkte zich door gesluierde vrouwen en trotse mannen met Koerdische kostuums, afgemaakt met een sierlijk geblokte doek om het hoofd. Verrast door een warme woestijnwind fietsten we oostwaarts. De zon brandt op onze huid en brengt het kwik al snel op 47 graden. Terwijl het zweet van ons gezicht loopt razen de nieuwste SUV’s ons voorbij. Zonder tax, en met een benzineprijs waar je in Nederland alleen van kunt dromen, is het leuk rijden in zo’n luxe bak.

Feest in de bergen

Iedereen stopt om een praatje te maken, blij met een verdwaalde toerist die het isolement doorbreekt. Deuren worden enthousiast geopend, altijd welkom om te eten en te slapen. Te blij met twee gekken op een fiets willen de mensen geen nee horen. Wij besluiten dan ook om er de schaarse veertien dagen die we hebben gekregen aan de grens volop in te gaan. Overal ja op zeggen is het motto wat ons in veel leuke situaties brengt. Ik hijs me in een Koerdische jurk om samen met Youri naar de jaarlijkse picknick te gaan. Hoog in de bergen stromen duizenden mensen vanuit verschillende bergdorpjes het veld op. Zoekend naar een plekje voor de barbecue en het picknickkleed. Wij zijn de trofee van het feest, gewild door iedereen voor een praatje en een plaatje. De volgende dag slapen we bij de neef van de president waar we genieten van alle luxe afgewisseld met kamperen in het vele natuurschoon dat Irak te bieden heeft. Bij volle maan horen we de wolven huilen, een bekroning op onze reis door het interessante, bijzondere Irak.

Gastvrij Irak

Irak, het is een onvergetelijke ervaring. Ingegeven door de gastvrijheid van de mensen, de onophoudelijke stroom van aandacht, zorgzaamheid en liefde. Nog nooit hebben we betaald voor water, brood en fruit. Dat is toch vanzelfsprekend? Voor ons niet en zelfs na drie jaar reizen blijven we ervaren hoe ontzettend bijzonder dit is!

Noot van de reporter

Na ons vertrek uit Koerdisch Irak is de situatie sinds juni 2014 in Irak ernstig veranderd. De ISIL hebben hun opmars gemaakt richting de provincies Ninewa (Mosul), Kirkuk, Salahedin en Diyala. Deze gebieden worden dan ook ontraden. In de tijd dat wij er waren was dat ook al zo. Alleen Koerdisch Irak is veilig, daarbuiten niet.

In mijn blog gaat het dan ook alleen over het Koerdisch gedeelte van noord-Irak. Waarbij de provincies Duhok, Erbil en Suleimaniyah al jaren veilig zijn. Nu de situatie in Irak verandert, wordt er op de website van minbuza aangegeven dat reizen naar dit gebied nog steeds veilig is, waarbij alleen extra waakzaamheid wordt betracht. Toch blijft het onwaarschijnlijk dat het noorden zo mooi en bijzonder is, terwijl in het zuiden de ellende losbarst. Ik kan je alleen uit eigen ervaring vertellen dat het daadwerkelijk veilig is om erheen te gaan en Koerdisch Irak een bijzondere bestemming is. Soms is reizen grenzen overschrijden om het zelf te ervaren.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Gerelateerd

Delen

Waardering
57249
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *