icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Gebiedsinformatie

Fietsen door Australië (Noordelijk Territorium)

  • 19 oktober 2017
  • Door: Sylvia Kuus

Op het continent dat groter dan Europa is, maar slechts 25 miljoen mensen telt, kan de avontuurlijke fietser zijn geluk niet op. Kamperen onder de heldere sterrenhemel, fietsen op de onverharde wegen in de Outback en prachtige zonsondergangen maken Australië tot een indrukwekkend en uniek fietsland. Sylvia Kuus (30 jaar) en Arjan Dekker (33 jaar) fietsen in 2017/2018 een groot stuk van de wereld over. Onderweg delen ze regelmatig tips en ervaringen voor fietsers die, net als zij, avontuurlijk zijn ingesteld en graag van het gebaande pad afgaan. Ze begonnen hun reis in het noorden van Australië.

Fietsroutes in Australië

In Australië zijn er meer dan twintig langeafstandsroutes voor fietsers. Qua lengte variërend van enkele honderden- tot rond de duizend kilometer.  Er zijn daarom genoeg mogelijkheden voor zowel de beginnende als de gevorderde fietser.

Noordelijk Territorium

Op zoek naar avontuur? Benieuwd naar het ruige Australië? Vergeet dan niet het Noordelijk Territorium te bezoeken. De lokale bevolking noemt het ook wel het ‘Real Australia’. Alles onder Alice Springs vinden zij te ‘soft’ en daarmee worden zij liever niet vergeleken. Het Noordelijk Territorium staat bekend om de ‘mijnwerkersmentaliteit’; harde werkers, ver weg van de grote steden, die de hitte en de dorheid van het woestijnlandschap kunnen doorstaan.

Als fietser is het onmogelijk om niet het ‘Outback' gevoel over je heen te krijgen wanneer je door dit immense uitgestrekte gebied fietst. Uren fietsen zonder een mens tegen te komen, kangoeroes die over de weg heen springen, wilde paarden die mee galopperen en dit alles ervaar je op onverharde wegen die je langs het rode woestijnzand leiden. In de ochtend wakker gemaakt worden door het gezang van prachtige, tropische vogels en in de avond vanuit je tent de Melkweg zien. Het hoort allemaal bij de ervaring van fietsen door het Noordelijk Territorium.

 

Image
fietsen-australië-1-600x352.jpg
Image
fietsen-australië-4-600x398.jpg

Darwin – Katherine via Litchfieldpark

Fietsers die liever niet alleen maar langs de ‘Stuart Highway’ fietsen, de bekende snelweg tussen Darwin en Adelaide, kunnen ervoor kiezen om van het gebaande pad af te gaan. Het Nationaal Natuurpark ‘Litchfieldpark’ is een goed alternatief. Je fietst in dit Nationale Park door een glooiend landschap over soms steile heuvels langs verlaten tinmijnen en rustige beekjes. Na een lange, warme dag kan er heerlijk verkoeling gezocht worden in natuurlijke bronnen als Walker Creek en Wangi Falls. Plekken waar het water zo helder is dat je de bodem kunt zien en het water zacht aanvoelt. Je fietst langs Florence Falls, met twee indrukwekkende watervallen, midden in een tropische omgeving. De tropische vogels vliegen je tegemoet. De wonderlijke combinatie van droge savanne en regenwoud.
Een van de voordelen van fietsen door het Nationaal Natuurpark Litchfield zijn de afstanden. Alhoewel er een deel van de weg onverhard  en daardoor moeilijker te befietsen is, liggen de kampeerterreinen maximaal vijftig kilometer bij elkaar vandaan. De volgende kampeerplek kan dus door de gemiddelde fietser binnen een dag bereikt worden.
De heuvels, de ongereptheid van het landschap en de tropische flora en fauna dat het Nationaal Natuurpark Litchfieldpark te bieden heeft, maken van de fietsroute een ware ‘Noorderlijk Territorium’-ervaring.
Mocht je na Litchfieldpark nog verder willen fietsen naar Katherine, zorg dan dat je zeker stopt bij Edith Falls. Een prachtig natuurgebied met verschillende wandeltochten. Aan te raden valt om vlak voor zonsondergang naar de ‘upper-pool’ te lopen. Vanaf een grote rots zie je aan de ene kant de waterval, de gele, oranje kleurige stenen en de verschillende baden die in elkaar overlopen. Aan de andere kant hoor je het water van de grote waterval naar beneden kletteren en zie je de zon met een roze gloed achter de heuvels verdwijnen. Een onbeschrijfelijk mooie ervaring.

Image
fietsen-australië-2-600x352.jpg

Waarschuwing ter voorkoming van uitdroging

Let wel dat naast al het moois dat het Noordelijk Territorium biedt, het een immens groot, droog gebied is.  Tijdens het droge seizoen kan de temperatuur makkelijk oplopen tot 40+ graden. Als fietser is het daarom belangrijk om je goed tegen de hitte te kleden. Ook kun je niet zonder zonnebrand met een hoge uv-factor en het is van levensbelang om genoeg te drinken mee te nemen. Er wordt namelijk aangeraden om iedere 20 minuten 200 mm water te drinken. Dit ter voorkoming van uitdroging. Waterbronnen kunnen gemakkelijk honderd kilometer van elkaar vandaan liggen en zelfs watertanks kunnen leeg zijn aan het einde van het droge seizoen. Zorg dus dat je altijd voldoende water meeneemt!