Donau, terug naar de bron

Donau, terug naar de bron

2860 km. De Donau is (na de Wolga) de langste rivier van Europa. De aangrenzende Donau Rad weg een van de populairste fietspaden. Vlak, brede fietspaden, veel slaapadressen, bierbrouwerijen, kortom een ontspannen fietstocht langs het water. Veel mensen rijden stroomafwaarts, in de richting van de Zwarte Zee. Ook Op Pad fietste al langs de Donau trajecten in Servië en Oostenrijk. Het Duitse deel is minder bekend. Hoog tijd om eens het stuur de andere kant op te richten,  als een zalm tegen de rivier  in, stroomopwaarts dwars door Beieren en Baden- Wüttemberg, terug naar de bron. Alvast een kijkje nemen? Kijk eens op www.die-junge-donau.de en hieronder vind je enkele praktische tips en niet te missen bezienswaardigheden onderweg, terug naar de bron.

Wat heb je nodig?

Fietsgids Donau-Radweg, Bikeline, gedrukt op watervast papier (Duitstalig). Gedetailleerde routekaarten en geeft informatie over bezienswaardigheden en fietsvriendelijke accommodaties. Deel 1 behandelt de Duitse Donau, van Donaueschingen tot Passau (€ 14,90).

Hoe kom je er?

Beste verbinding is per trein naar Regensburg (vanaf Utrecht 7 uur, met overstap in Frankfurt), terug vanuit Basel. Vliegen kan ook, naar München, terug vanuit Basel.

Beste reistijd

Van mei tot en met september. Juli en augustus kunnen heet zijn, in mei en september valt er gemiddeld iets minder regen. Vanaf oktober koelt het snel af in de regio.

5 x zien en doen langs de Duitse Donau route


Kanoën op de Donau.

In drie uur peddel je van Gutenstein naar Sigmaringen (uiteraard met de stroom mee).  Mooi,  onontdekt deel van Baden-Württemberg.  Af en toe opletten bij dammetjes, maar voor iedereen goed te doen. Meer informatie bij Out & Back in Sigmaringen.

Regensburg.

Zeer fraai bewaard gebleven stadje. Mooiste brug over de Donau, al 869 jaar in gebruik. www.regensburg.com

Weltenburg.

Klooster gelegen in nauwste doorgang van de Donau. Maken ze ook lekker biertje. www.klosterschenke-weltenburg.de

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Bron Donau in Donaueschingen.

Momenteel een bouwput,  maar toch de wieg van de imposante rivier waar je al die dagen langs hebt gefietst.
Informatie: www.donaueschingen.de

Bierbrouwerij

Weisses Brauhaus Georg Schneider & Sohn in Kelheim, oudste witbier brouwer aan de Donau. Rondleiding met heuse biersommelier met afsluitend natuurlijk een proeverij! Informatie www.weisses-brauhaus-kelheim.de

Als je tegen de stroom in fietst,  terug naar de bron, eindigt je route dicht tegen het Zwarte Woud. Ook daar is het prachtig fietsen én wandelen. Kijk maar eens naar deze Op Pad routes Schwarzwaldradweg en Schlugtensteig. Ook in de winter zijn er mooie routes te maken, bijvoorbeeld met sneeuwschoenen.

Gerelateerd

Delen

Waardering
66837
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *