De Swedish firesteel

Altijd belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Neem bijvoorbeeld een Swedish firesteel mee. Van dit metalen staafje kan je vonken schrapen die 3000° Celsius heet zijn waarmee je vuur kunt maken en is veel duurzamer dan een aansteker of lucifers. Gooi het maar in water, haal het na een tijdje eruit, stamp er een paar keer op, gooi het tegen een muur en je zult merken dat er nog steeds vonken vanaf komen! Doe dit vervolgens met een aansteker of lucifers en….je raad het al….daar blijft niets van over. Maar dit handige item kan meer! Door de goed zichtbare vonkenregen kan je jezelf in het donker laten zien. Handig voor in een noodsituatie! Het kan dus simpelweg je leven redden!

Nu denk je misschien: “Leuk, dan koop ik zo’n ding van € 17,- en doe ik er waarschijnlijk nooit iets mee, want een aansteker gaat bij mij nooit stuk en een survivalsituatie is wel erg vergezocht.” Maar dit vuurstaaltje krijgt ook met gemak een gasfornuis of een brandertje aan. Het is dus geen verspild geld en altijd en overal bruikbaar!

Hoe lang gaat een Swedish firesteel mee? Sommige fabrikanten beweren dat je er 12.000 vonken mee kunt maken. Ik heb ze zelf nooit geteld, maar vanuit mijn werk gebruik ik mijn huidige persoonlijke firesteel vaak meerdere keren per week en inmiddels heb ik deze zo’n 7 jaar! Maar koop er wel één van een goed merk, want niet elke fabrikant levert zo’n knap staaltje werk. Light My Fire is een aanrader!

Tip: draag een firesteel altijd op je lichaam en niet in je rugzak! Stel dat je je rugzak verliest (en het gebeurt!) dan heb je dit survivalitem nog steeds bij je! Met een firesteel om je nek of geborgd in je broekzak ben je blij dit artikel gelezen te hebben!

Na aanschaf alleen nog even oefenen om dat vuurtje aan te krijgen…

Mark Burg | wildernisgids en survivalexpert
Wildernisschool Outback
www.wildernisschool.nl

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Gerelateerd

Delen

Waardering
46330
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *