Wandelen in Noorwegen: 6 mooie wandelgebieden

Welke gebieden in Noorwegen mooi om te wandelen zijn? We helpen je op weg met enkele tips.

Lees ook:

noorwegen3

Noorwegen is 1.800 km lang, de DNT kent ruim 38 afzonderlijke berggebieden. In het brede en toegankelijke zuiden belichten we Hardangervidda, Jotunheimen en Ryfylke/Setesdal. In het midden Rondane en Dovrefjell. In het noorden de Lofoten. Over het algemeen kun je stellen dat de paden en de hutten minder talrijk zijn hoe verder je naar het noorden komt.

Ryfylke-Setesdal in Noorwegen

In het zuidwesten van Noorwegen ligt het bergplateau Ryfylke-Setesdal vol contrasten: machtige fjorden naast kaalgeschuurde hoogvlaktes vol zwerfkeien, groene boerendalen naast steile rotsen. In Ryfylke overheersen de fjorden, in Setesdal de bergplateaus. Je kunt op wandelavontuur langs de vele onbemande en zelfbedieningshutten, de paden zijn duidelijk. Omdat de hoogteverschillen redelijk binnen de perken blijven als je eenmaal op het plateau bent, wordt dit berggebied niet als zeer zwaar of moeilijk gekarakteriseerd.

Lees meer over Ryfylke-Setesdal incl. tips voor standplaatsen en wandelroutes


Hardangervidda in Noorwegen

Hardangervidda is Europa’s grootste bergplateau. In dit nationale park wonen geen mensen en bomen, de eenzaamheid van dit oerlandschap overheerst. Misschien is de Hardangervidda daarom het populairste wandelgebied van Noorwegen. Het gebied is ideaal voor wildkampeerder: soms zijn er geen paden, geen wegwijzer en geen hutten. In het noorden vind je de gletsjer Hardangerjøkulen. Wil je in alle rust genieten van alle meren, stenen en moerassen? Breng een bezoek aan Hardangervidda!

Lees meer over Hardangervidda incl. tips over standplaatsen en wandelroutes


Jotunheimen in Noorwegen

Jotunheimen, deels nationaal park, is een alpiene berggebied ten noorden van Hardangervidda. Een gebied vol superlatieven: je vindt hier Noorwegens hoogste top Galdhøppigen (2469 m), de langste waterval en een hele reeks tweeduizenders met soms messcherpe graten en ruige gletsjers. Maar ook vind je hier imposante wandeldalen en hoge bergen die relatief eenvoudig te beklimmen zijn. Jotunheimen is dan ook zeer populair.

Lees meer over Jotunheimen incl. tips over standplaatsen en wandelroutes


Dovrefjell in Noorwegen

Net als Jotunheimen is ook een deel van Dovrefjell nationaal park. Dovrefjell is een bijzonder oerlandschap met golvende en toch imposante bergen waarvan enkele rond en boven de 2000 m. Daarnaast kent dit gebied typische terrassen met uiterst fijn gruis (overblijfselen van oude gletsjers), dit zijn geliefde plekken voor de muskusossen. Deze op mammoets lijkende oerdieren zijn een ander kenmerk van Dovrefjell.

Lees meer over Dovrefjell incl. tips over standplaatsen en wandelroutes


noorwegen2

 

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Rondane in Noorwegen

Ten zuidoosten van Dovrefjell ligt Rondane. Rondane behoort met Jotunheimen en Hardangervidda tot de meest populaire wandelgebieden van Noorwegen. En terecht. Een zeer afwisselend gebied met maar liefst 10 tweeduizenders dat tegenwoordig een nationaal park is geworden. In geen enkel ander Noors berggebied lopen de DNT-routes zo hoog over de toppen als hier. Vanwege de populariteit zijn de meeste berghutten hier bediend.

Lees meer over Rondane incl. tips over standplaatsen en wandelroutes


Lofoten in Noorwegen

Op zoek naar veel unieke wildkampeerplekken? Dan ben je bij de Lofoten aan het juiste adres. Deze eilandengroep groeit in populariteit en is misschien wel het allermooiste berggebied van Noorwegen. Bergen rijzen loodrecht op uit zee en veel vlak land is er niet. Wees dus voorbereid op het maken van veel hoogtemeters tijdens een wandeltocht! Het weer is op de Lofoten een factor apart om rekening mee te houden. Nog meer dan op het vasteland geldt dat de omstandigheden binnen een paar uur 180 graden kunnen veranderen.

Lees meer over de Lofoten incl. tips over standplaatsen en wandelroutes


Geardropper
Nieuw concept voor zorgeloos kamperen en rondreizen door Noorwegen. Boek een fly-drive naar Noorwegen en beschik over een volledige kampeeruitrusting ter plekke.

noorwegen-kamperen

Lees ook:

Gerelateerd

Delen

Waardering
75173
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *