De Mont Valier, Franse Pyreneeën

De Mont Valier is het boegbeeld van de streek waarin ik woon: de Couserans. Eigenlijk is de berg helemaal niet zo hoog: 2838 meter is in de Pyreneeën niet bijzonder. Menige hoge top haalt de 3000 meter. En toch is de Mont Valier een berg die veel bekender is dan veel drieduizenders.

 

Trotse berg

De ‘seigneur du Couserans’ zoals hij ook wel wordt genoemd is een trotse berg met een mooi profiel. En het is een berg die van grote afstand is te bewonderen. Geen wonder dat veel wandelaars in de zomer op weg gaan naar de top van de Mont Valier. In de winter mag ik graag naar plekken gaan die uitzicht bieden op deze kanjer. De top zelf zal ik in de winter niet bereiken. Dat lijkt me een paar stappen te ver. Ik behelp me met het kijken naar de berg. Van een afstandje kan ik enorm genieten van de aanblik van de Mont Valier.

Langs de GR-10

Een van mijn favoriete plekken is de onbekende bergkam tussen de Pic du Midi de Bordes en de Col de Laziès, die in de zomer door menige GR 10-wandelaar wordt overgestoken. Afgelopen vrijdag ben ik, gewapend met sneeuwschoenen op weg gegaan naar de kam. Een heerlijke route die langs een klein keteldal (Cirque de Campuls) en enkele oude herdershutten naar de Col de Lazies gaat. Het weer was prachtig. Kraakheldere lucht, lente-achtige temperaturen.

Uitzichten om in te lijsten

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Ik vertrok ’s middags pas, om kort voor de zonsondergang op de pas te komen. Het werd een fijne wandeling. De sneeuw bleek keihard en het was misschien beter geweest om ook stijgijzers mee te nemen voor de steilere stukken. De uitzichten op de kam waren om in te lijsten toen ik rond 18 uur arriveerde.  Een lange reeks besneeuwde grenstoppen kwam in beeld, maar mijn ogen waren vooral gericht op de kale noordwand van de Mont Valier. In stilte genoot ik van de aanblik tot de zon zichtbaar en merkbaar aan kracht begon in te boeten. Snel maar aan de terugweg begonnen. Tja, ik moest nog een paar uurtjes in het donker lopen. Alles heeft zijn prijs, maar voor de Mont Valier heb ik het graag over.

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
55098
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *