Wandelroute naar top Sass Queder, Zwitserland

De hoogste vuurplaats van Europa staat er in het foldertje dat ik lees op de camping in Pontresina. Naast het stukje staat een foto van een vuurplaats en een gezellig gezin op de top van een berg. ‘Mam, dat wil ik ook’, roept Fosse. Dus stoppen we de volgende dag naast zonnebrand en regenjas ook knakworsten en aanmaakblokjes in de rugzak. Onderweg naar de trein sprokkelen we hout. Een stok vormt voorlopig een handige wandelstok. Eerst gaan we met de trein naar station Bernina Diavolezza en dan met een grote kabinebaan naar Berghaus Diavolezza (2978m). Alle ingrediënten voor een toptocht zijn aanwezig. Vanaf het topstation is het 30 minuten wandelen naar de top van de Sass Queder (3066m). Een mooie kinderwandeltocht dus.

Pad vol sneeuw
Boven staan we opeens in een andere wereld. Een witte wereld. Klimmers met volle gletsjeruitrusting lopen de gletsjer op en groepen Japanners vluchten na een foto van het panorama het restaurant in. Ons pad ligt nog vol met sneeuw. Over een olifantenpaadje lopen we door de sneeuw te stampen. Het is vlak dus geen probleem. Na een lifthuisje begint het serieus te klimmen. Rotsen, het pad en de roodwitte markering verdwijnt onder een witte laag. Nog even stappen we vrolijk verder, maar bij een steil sneeuwveld houdt het op. Als je hier uitglijdt lig je beneden op de rotsen. Ons topvuur gaat niet door. In plaats daarvan eten we brood met kaas op de helling. Ons brandend verlangen wordt geblust met een ijsje in het vooruitzicht. We glibberen door de sneeuw terug en klauteren over de rotsen rond de hut. Als we later teruglopen naar de camping komen we langs een idyllische vuurplaats langs een beekje. Misschien niet de hoogste, maar een paar minuten later knappert het vuur toch nog en rijgen we de worsten aan een spies.

Meer informatie over de vuurplaats vind je op: http://www.diavolezza.ch/aktivitaeten/sommer/feuerstelle-auf-dem-sass-queder/

We vertrokken vanaf camping Morteratsch in Zwitserland. Een prima uitvalsbasis voor bergtochten in de omgeving. Over de camping lopen allerlei kleine (ijskoude) beekjes waar je kunt spelen. Vanaf de camping loop je gemakkelijk naar treinstation Morteratsch.

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
46633
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *