De eerste trail-run naar hoogste berg in Oekraïne

Afgelopen weekend betekende een primeur voor het (opkomende) Oekraiense Trail-running wereldje: voor het eerst werd er een wedstrijd gerend naar de hoogste berg van Oekraïne. De Hoverla (2.061m) is een machtige berg met een mooi rond uiterlijk. Je kijkt je ogen uit over de andere Oekraïense bergen, Roemenie, de bergweiden met herders, een glinsterend riviertje. De berg heeft mij vanwege haar toestroom aan dagjestoeristen nooit zo weten te bekoren, maar aangezien ik van bergwandelen, hardlopen en een beetje avontuur hou, besloot ik mee te doen met de race.

De afstand 7 km en 1200 hoogtemeters leek mij een mooi begin. Een beetje nerveus was ik wel, kon me ondanks mijn ervaring moeilijk inschatten hoe het echt zou gaan. Met een paar vrienden reden we de dag ervoor naar de kampeerbasis. Wat een gezelligheid, overal tentjes en kampvuurtjes. Bij het inschrijven bleek dat er ongeveer 100 deelnemers waren, verdeeld over de 7 km en 15 km afstanden. Vroeg in bed en om half zes ging de wekker. Het zou prachtig weer gaan worden, dus ik kleedde me licht. Om 7 uur zwaaiden we de 15 km deelnemers uit en om half acht was voor ons het startsein.

Het begon al behoorlijk pittig en de hele sleur mensen werd tot stevig doorwandelen gedwongen. Mijn kuiten voelden als werden ze door messen bewerkt. Maar ik kwam lekker in het ritme en als het vlakker werd holde ik rustig naar de volgende helling. Eenmaal uit het bos doemde de Hoverla voor ons op. Oef, dat werd nog een goede klim. Maar voordat ik er erg in had, stond ik boven. Ik bleek 3e van de vrouwen te zijn geworden (1:36min). En dat voor een ‘flatlander’!

Na te hebben genoten van het uitzicht en het verzamelen van afval (goede actie van de organisatie), ging het weer dezelfde weg terug. Nu konden we echt genieten van het zonnige uitzicht en de machtige bergen om ons heen.

Tip
De kaart ‘Eastern Gorgany’ geeft het gebied weer om oa naar Hoverla en Petros (2.020m) te wandelen. De kaarten zijn gemaakt door de NGO Karpatsky Stezhki. Voor verkoopmogelijkheden, vraag o.a. mij, www.stezhky.org.ua/?m0prm=50&m1prm=163

Links
Hoverla Race: goverlarace.org
Orientatie-Race (in wk 26/2013): gorganyrace.com

Foto’s gemaakt door Marta Dropa

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Gerelateerd

Delen

Waardering
44402
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *