Cultuur snuiven tussen de fjorden, Noorwegen

Denkend aan Noorwegen, zien de meeste Nederlanders brede fjorden door een oneindige wildernis gaan. Maar Noorwegen heeft ook cultuur. En meer dan alleen een paar fraaie staafkerken. Noorwegen zit tjokvol romantische ruïnes, lieflijke cultuurlandschappen en eeuwenoude paden. Vaak midden in de natuur: een uitgelezen kans om cultuur te snuiven met een frisse neus.

 

Lysekloster

Een klooster, in 1146 gebouwd door een stel ondernemende monniken uit York, Engeland. Zij brachten de fruitteelt naar het Hardanger fjord, een streek die ook nu nog bekend staat om haar prachtige boomgaarden. Met uitzicht op gletsjers, welteverstaan.

Na de reformatie was het afgelopen met de pret: de bezittingen van het klooster werden verpatst en het complex gesloopt. De muren zijn gerecycled in de Rosenkrantz toren die over de haven van Bergen waakt. Nu resteert een romantische ruïne, pleisterplaats langs een relaxte fietstocht.

Postveg

In de 19e eeuw werd bij koninklijk decreet bepaald dat de post voortaan direct tussen Bergen en Trondheim vervoerd moest worden. Ook toen al de respectievelijk twee na en drie na grootste steden van het land. Bizar genoeg ging de post tot dit wijze besluit via Oslo, een enorme omweg.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Er werd een postveg (postweg) aangelegd. Nou ja, weg was een groot woord. Vaak lag er slechts een modderig pad waar je nauwelijks met een paard overheen kon. Bovendien moest er liefst 17 keer water overgestoken worden. Zo werd de reis een intense triathlon: te voet, te paard en per boot.

In de buurt van het rijke Bergen werd de postweg plots een stuk breder en comfortabeler. Deze stukken zijn perfect bewaard en omgetoverd tot een wandelroute door lieflijk cultuurlandschap met optionele sidetrips naar indrukwekkende uitzichttopjes.

Herderspaden

Overal vindt je ze in het westen van Noorwegen: eeuwenoude, met rots bestrate paden in de middle of nowhere. Met bloed, zweet en tranen door boeren aangelegd en nu nog slechts gebruikt door wandelaars als jij en ik.

Vroeg men dreef men over deze paden het vee van de kust naar de bergen, en weer terug. Wanneer het lentegras op was in de weides langs de fjorden, begon het in de bergen pas te groeien. Een mooie manier dus om het maximale uit een kort groeiseizoen te halen.

Mijn persoonlijke favoriet is het pad naar Husfjellet. Startpunt is een gerestaureerde oude boerderij met vrij uitzicht, een ideale picknickplek in de zomer. Vandaar gaat het steil omhoog over eindeloze in rots uitgehakte trappen (foto 3).  Gelukkig wordt je beloond met uitzicht over twee fjorden.

 

Foto 1: Romantische ruïne bij Hardanger Fjord
Foto 2: Wandelroute bij Bergen
Foto 3: Het pad naar Husfjellet

 

Gerelateerd

    Hardangerfjord

    Het Hardangerfjord is een van de mooiste wandelbestemmingen van Noorwegen...

    Lees meer

    Door Erik van de Perre

    Hardangerfjord

Delen

Waardering
55691
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *