Wandelen en fietsen op Borkum

Net boven Groningen ligt Borkum, het grootste Oost-Friese Waddeneiland en de perfecte plek om heerlijk te wandelen.

Het wandelgebied op Borkum
Borkum is een Duits eiland. Het meest westelijke en grootste Oost-Friese waddeneiland (het ligt voor de kust van de provincie Groningen). Maar het is met een oppervlak van 30,7 km² iets kleiner dan het kleinste bewoonde Nederlandse waddeneiland Schiermonnikoog. Het eiland maakt onderdeel uit van het nationaal park Waddenzee. Daarnaast staat Borkum zelf ook bekend om haar afwisselende natuur. Het eiland kent twee nationale parken, Ostland aan de noordoostkant van het eiland, en Woldedünen aan de zuidkant. Hier wordt niet heel veel bekendheid aan gegeven; je vindt op het eiland geen (of in ieder geval heel weinig) bordjes, dat je een Nationaal Park inloopt.

De wandeltochten op het eiland Borkum
Drie dagtochten, waarbij we steeds een ander deel van het eiland hebben bekeken.

Dag 1, 13,2 km.
Eerst groot stuk over en langs het strand, binnendoor voornamelijk over smal dijkje met betonnen paadje. Goeie uitwaairoute!

Dag 2, 22,7 km.
Eerste stuk wandelden we langs het strand, daarna recht stuk dwars over het eiland over (fiets)pad. Stuk over (en onderlangs omdat we er bijna afwaaiden) dijk. Daarna wandelden we een stukje door het bos. Afwisselende wandelroute. Aan het einde zijn we naar de baai gelopen waar – zoals een waddeneiland betaamt – regelmatig zeehonden liggen. En ja hoor, we hebben ze gezien. Flink wat doodstil liggende grijze hoopjes waarvan er af en toe eentje de zee in of uit hopste.

Dag 3, 25,6 km.
Het eerste (en laatste) stuk hebben we per fiets (huurfiets van het eiland) gedaan (ong. 17 km. totaal gefietst), omdat we ’s avonds alweer de boot terug moesten hebben naar het vasteland. Heen voornamelijk fietspaadjes die echt het eiland doorkruisen, terug over een smal dijkje waar je net achter elkaar kunt fietsen maar waar je wel weer veel uitzicht hebt over het eiland. Vooral achterin veel oudere duinen. Echte woestenij en helemaal geen andere toeristen. Achterin stuk over het strand gelopen.

Zwaarte/ moeilijkheidsgraad van de wandelroutes op Borkum
Licht want relatief vlak. Soms wel flinke stukken over het strand wandelen. Meestal is er wel een hard stuk zand te vinden waar je makkelijk op wandelt, maar niet altijd!

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Navigatie van de wandelroute
Wij liepen met kaart en gps. Echt verdwalen is zo goed als onmogelijk, je ziet altijd wel de zee. Soms is het niet duidelijk welk pad van de kaart waar loopt (vooral lastig vanaf de zee de duinen in). GPS-logs van onze wandelroutes zijn onderaan deze pagina te downloaden.

Wat is het beste wandelseizoen?
Voor- of najaar. Tijdens vakanties of erg mooie dagen kan het erg druk zijn op het eiland.

Vervoer naar Borkum
Borkum is per autoveer bereikbaar vanaf Emden en vanaf Eemshaven. Vanaf de aanlegplaats van de boot en het dorp loopt een 7,5 km lange spoorlijn, de Borkumer Kleinbahn. Lopen of fietsen kan ook, maar het is absoluut niet het mooiste traject van het eiland!

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
2709
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *