Betoverend Ethiopië

Wanneer je de grens overgaat is het altijd weer een waar feest waar we volop van genieten. Maar de 36e grensovergang, naar Ethiopië deze keer, is meer dan dat. Het voelt als de eerste stappen in het paradijs waar alle zintuigen rijkelijk gestreeld worden.

LR-01

Na 3.716 km woestijn in Egypte en Sudan is het ongekend genieten van de intens groene kleuren die de bomen en planten ons laten zien. Voor ons huppelen de eerste apen en zien we, zoals het er in het paradijs aan toe gaat, bont gekleurde vogels die ons verleiden met hun prachtige klanken.

Buna konjo (mjammie koffie)

Op zoek naar afwisseling en andere smaaksensaties stoppen we bij ieder stalletje wat ook maar ‘iets’ verkoopt. Met recht voelen we ons een soort Robinson Crusoe op culinair gebied. Ooit wel eens een mix van koffie met thee geprobeerd, gevulde donuts met linzen, de overheerlijke injeera en een juice van avocado waar je lepel rechtop in blijft staan? Maar het ware gezicht van Ethiopië ontdek je tijdens de koffieceremonie waarbij de bonen vers worden gebrand. Met passie en liefde worden de bonen fijn gestampt en verdwijnt de versgemalen koffie in een smal potje wat smeult op de kooltjes. Ondertussen worden de kopjes voorverwarmt, krijgen we een placemat van boomtakjes en brandt er wierrook onder ons tafeltje. Op kunstzinnige wijze schenkt de goedlachse vrouw tegenover ons de koffie in en wacht met spanning onze goedkeuring af om verder te schenken. Menig Italiaan zou hier nog een puntje aan kunnen zuigen!

LR-04

Lang leve de Faranj (witte)

En de ontdekkingsreis gaat verder ! Ethiopië verwelkomt ons met bergen waarbij het stijgingspercentage niet mis is. 14% op de teller is bijna dagelijkse kost net als het warme en vaak intense welkom bij het naderen van ieder dorpje. Mag ik ons even voorstellen? Vanaf nu gaan we door het leven als Faranj (witte) en you you you. Die laatste woorden zijn enigszins misleidend omdat het niet helemaal duidelijk is of ze dan Youri of mij bedoelen? Gelukkig hebben de kinderen dat in dit land snel opgelost. Gewoon even een steen gooien naar de persoon in kwestie. En als het niet duidelijk is proberen ze een stok tussen je spaken te steken of hangen ze ineens aan je fietstassen om duidelijk te maken met wie ze contact willen. Gelukkig wisten we van deze bizarre kinderstreken, maar tussen weten en ervaren blijkt soms een wereld van verschil.

LR-07

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Waterval van vragen

Traag klimmen we de berg op met een kudde kinderen naast ons die onafgebroken de volgende vragen stellen; you give me money, you give me shirt, you give me bread, you you you. We worden bekogeld door een eindeloze waterval van vragen die bij een non-antwoord negatief wordt beloond. Youri mag momenteel de top-score op zijn naam schrijven met 1 steen tegen zijn schouder (auw en blauw) en een paar dagen later een vette steen tegen zijn velg. Ik mag mezelf gelukkig prijzen met slechts een paar gestolen schoenen die na een klopjacht in het dorp gewoon weer terug kwamen bij de rechtmatige eigenaar. Enigszins penibel zag ik mezelf al fietsen in de lokale klederdracht; blootsvoets dus ! Op zich is het best knap dat een land met 94,1 miljoen mensen van noord naar zuid op deze manier contact wil maken. Met dit aantal is Ethiopië het op één na dichtst bevolkte land van Afrika, waarvan het merendeel van de bewoners ook nog eens over dezelfde weg loopt als wij fietsen. Never a dull moment dus.

LR-11

Bier en wijn maakt veel goed

Vastberaden als we zijn hebben we besloten om van het land te gaan genieten. En dat kan ook ruimschoots. Na Sudan is het een verademing om weer eens ouderwets rond te fietsen in een korte broek. Vanaf de fiets flirten we er gezellig op los met de goedlachse mensen die niet vies zijn van een spannende knipoog en de woorden ‘I like you’ of ‘I love you’. In de avond bezoeken we de overvolle barretjes, dansen we mee op de muziek en proeven we van de rode wijn en de vers getapte jumbo biertjes. Voor ons even geen moslim landen meer.

Voortdurende uitdaging

Ethiopië vertegenwoordigt voor ons het Ying en het Yang van het leven dat hier per luttele seconden afwisselt. Het land komt met al zijn schoonheid, de adembenemende natuur, de lieve mensen, het lekkere eten samen met stenen gooiende kinderen, intens fietsen en bizarre momenten. Menigmaal ervaren we zelf dat er tussen liefde en haat een dun lijntje zit. Het is werkelijk een keuze welke weg je inslaat. Wij kiezen voor de weg van de liefde en vergeven met plezier, doch niet altijd met alle gemak, met de kinderen die ons soms het bloed onder de nagels vandaan halen.

LR-12

Ethiopische kalender

Na de Blue Nile kloof, met een stijging van 2.100 meter, zijn we in Addis Abeba aangekomen waar we voor het eerst na 4,5 jaar fietsen een echte kerstborrel meemaken. Helaas gaat alleen het oud en nieuw dit jaar aan ons voorbij. Die hebben ze met de Ethiopische kalender die ze hier hanteren op 11 september al gehad. Het is hier nu 10 december 2008. Leuk, dan hebben we elkaar net een half jaar geleden ontmoet.

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
71212
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *