Bergwandelen Serfaus-Samnaun, Zwitserland en Oostenrijk

Als een dief in de nacht sluipen we de bergen in, in het spoor van Oostenrijkse boerenzonen die decennia geleden risicovolle smokkel-tochten door de bergen ondernamen om schaarse goederen uit Zwitserland te halen.

Het wandelgebied
Serfaus ligt op 900 kilometer van Utrecht en maakt deel uit van de Samnaun groep in het westen van de Oostenrijkse Alpen. De smokkelroute loopt tussen Zwitserland en Oostenrijk, maar Italië is ook niet ver weg. Serfaus maakt deel uit van een skigebied met de dorpen Fiss en Ladis. Ze zijn vooral in de winter druk, toch is er een gezellig centrum met restaurants en terrasjes en winkels.

Navigeren wandelroute
De smokkelaarsroute is geen bestaande of bekende route. Wel volgt de route bestaande rood/wit gemarkeerde paden. Er is ook geen online informatie of drukwerk te vinden dat deze route goed beschrijft. Het VVV organiseert wel wandelingen met wandelgids, deze is technisch gezien niet nodig, maar maakt het wel interessant vanwege zijn kennis over de oude smokkelaars. De routebeschrijving bij deze reportage geeft een duidelijk verloop van de route weer, deze is ook wel op de borden te volgend, maar een routekaart is altijd handig. Het VVV geeft een gratis boekje met wandelroutes uit, daar staat de smokkelaarsroute niet in, wel andere wandelingen in de regio, zoals de beschreven graatwandeling en de beklimming van de Furgler. Info is ook online www.serfaus-fiss-ladis.at.

Wat is het beste seizoen om in de Alpen te wandelen?
De beste tijd om in de Alpen te wandelen is van juli tot en met september. ’s Winters ligt er teveel sneeuw en in het voor en najaar moet men rekening houden met sneeuw. Wat voor alle hoogalpine delen van de Alpen geldt: met oplopende temperaturen tot 25 graden kan het ook plotseling omslaan naar vorst en sneeuw. Wees daar altijd op voorbereid.

Download voor meer informatie de PDF-bestanden onderaan deze pagina.

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
2711
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *