wandelroute GRP, Andorra

Een land rondwandelen in een week? Dat kan in Andorra, over de wandelroute GRP. Maar vergis je niet: bergwandelen in de Pyreneeën is geen eitje, want de winters beginnen vroeg.

Wandelgebied GRP, Andorra

Andorra, een dwergstaatje in de oostelijke Pyreneeën ongeveer 2 keer zo groot als de gemeente Amsterdam. Slechts tien procent van het land is bebouwd, de overige negentig procent is natuur. Het Vorstendom Andorra is het laatst overgebleven lid van de Marca Hispanica, een verbond van bufferstaten opgericht door Karel de Grote om de opmars van de islamitische Moren te stuiten. Het landje is vooral afhankelijk van toerisme (80% van het bbp) en zijn status als belastingparadijs. Bergwandelen is er niet heel populair, toch zijn de voorzieningen goed voor een huttentrektocht.

Gemaakte wandeltocht in Andorra

Wij wandelden drie dagen over de GRP, een trektocht die bijna heel Andorra omsluit. De eerste dag van onze bergwandeling ging over de GR11 naar Refugi de Riu dels Orris, om op dag twee via de GRP naar Refugi Pla de les Pedres te lopen en de volgende dag door naar Refugi de Cabana Sorda. Op de vierde dag moesten we afdalen, omdat het onverwachts ging sneeuwen. Verder hebben we twee wandelingen van een dag gemaakt en zijn we een keer rechtstreeks naar Refugi de Coma Obaga (volgens onze gids de mooiste hut in Andorra!) gelopen om te overnachten.

Zwaarte wandelroute GRP

De wandelroute (GRP) is pittig, omdat je vaak steil moet klimmen of afdalen. Je kunt het bergwandelen verder zo zwaar maken als je zelf wilt; dankzij de grote regelmaat aan hutten kun je de dagafstanden zo lang of zo kort maken als je wilt. Daarnaast kun je regelmatig via een wandelpad afdalen naar de bewoonde wereld.

Navigatie GRP, wandelroute

De GRP is gemarkeerd met geel-witte strepen. Neem wel een kaart (bij voorkeur met ingetekende route), kompas en of gps mee, de markeringen zijn niet altijd even duidelijk. In Andorra lopen nog twee LAW’s (de GR7 en de GR11) die  worden aangegeven met de traditionele rood witte strepen. Dagwandelingen zijn niet uitgezet in het terrein, wel ingetekend/uitgeschreven op diverse kaarten/in gidsjes. Van de door ons gemaakte bergwandelingen zijn de gps-tracks te downloaden onderaan dit artikel.

Wat is het beste seizoen om te gaan bergwandelen in Andorra?

In juni bloeien de rododendrons die langs een deel van de wandelroute staan en is het nog redelijk rustig. In mei is het rustig, maar kan er nog sneeuw liggen. In juli en augustus zijn de temperaturen aangenaam, maar is het druk (de berghutten kunnen vol zijn). Vanaf september wordt de kans op sneeuw groter. Als er sneeuw ligt is het af te raden om (zonder gids) verder wandelen, omdat je dan de wandelpaden niet meer kunt zien.

Vervoer naar Andorra

Vliegtuig: Andorra heeft zelf geen vliegveld. De snelste en goedkoopste optie is om te vliegen op Barcelona en  daarvandaan een bus of huurauto te nemen. Auto: Andorra stad ligt op 1330 kilometer rijden van Utrecht vandaan. OV: neem vanuit Amsterdam de Thalys naar Parijs (v.a. € 70 p.p.). Stap daar over op de l’Hospitalet pres Andore (va. € 100 p.p.).

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Overnachten tijdens het bergwandelen van de GRP-wandelroute

In Andorra liggen 29 berghutten, vele daarvan liggen aan de GRP. Uitgezonderd de berghutten van Comapedrosa en Cortals de Sispony, die in de zomer bemand zijn en maaltijden aanbieden, zijn alle hutten vrij toegankelijk en het hele jaar open. Vanaf 2500 meter hoogte mag je wildkamperen. In Andorra stad zijn genoeg hotels in verschillende prijsklassen.

Eten, drinken en inkopen doen langs de wandelroute

In de berghutten kun je geen eten kopen. Je bent dus volledig op jezelf aangewezen tijdens deze wandelroute. De meeste dorpen liggen in het dal en
niet langs de doorgaande wandelroutes die grotendeels op hoogte blijven. In Andorra stad kun je goed inkopen doen. Er is zelfs een outdoorwinkel waar je gastankjes kunt kopen.

Kaarten en gidsen GRP

De kaart Andorra, mapa excursionista carte de Randonnées, schaal 1:40.000, prijs € 14,90 is overzichtelijk en compleet. Wandelroutes zoals de GRP staan erop ingetekend, net zoals alle berghutten. In Nederland te koop bij reisboekwinkel, in Andorra bij diverse buitensportwinkels.

Extra informatie over bergwandelen in Andorra?

Download de pdf-bestanden onderaan deze pagina.

Downloads


Delen

Waardering
12143
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *