Bergregels in Noorwegen voor de veiligheid

De Noorse berggebieden bieden vele mogelijkheden voor het maken van tochten in de nawinter. Juist nu gaan de meeste Noren de bergen in. De DNT hutten bieden daartoe uitstekende uitgangspunten. En hoe je tocht maakt, hangt af van je eigen mogelijkheden. Maar het weer en je eigen mogelijkheden bepalen wat je aankunt. Wie zich aan de Noorse bergregels houd, ook bij het plannen, zit goed.

De Noorse bergregels zijn het resultaat van eeuwenlange ervaringen in de Noorse bergen, in alle seizoenen. Kenmerkend voor de bergen is de wisseling van het klimaat. Het zijn juist deze omstandigheden dat je eigenlijk op alle soorten weer berekend moet zijn; qua kleding, maar ook wat uitrusting en proviand betreft.

bergregels-noorwegen-05

Kleding en kou

Wat de kleding betreft is het niet moeilijk je goed uit te dossen voor een winterse tocht door de bergen. Het begint met een goede thermolaag, die sythetisch of wol kan zijn. De wollen thermolaag voelt behaaglijk aan. Een tussenlaag kan ook van wol zijn of fleece. En de keuze van de dikte van de deze tussenlaag hangt af van je eigen behoefte. Ben je wat kouwelijk, dan kies je de dikste versie (of misschien wel een dunne en middeldunne samen, zodat je gemakkelijk een uit kunt trekken. Afsluitend volgt een wind-dichte laag. Soms kan het handig zijn met dunne laagjes te werken zodat ze gemakkelijk in de rugzak kunnen onderweg. Een lichte donze boddywarmer is ook heel handig. De Scandinavische merken hebben een keur aan outdoor-artikelen.

Slaapzak, matje, sneeuwschep en thermosfles

Wie slaapt in hutten kan volstaan met een lakenzak omdat vaak dekbed overtrekken beschikbaar zijn. Maar wie gaat voor warmte en comfort neemt natuurlijk zijn favoriete slaapzak mee. Want misschien wil je wel eens een overnachting in de sneeuw meemaken. Of gewoon warm en comfortabel buiten staren naar het noorderlicht gehuld in je donzen slaapzak. Een matje zorgt ervoor dat je zonder probleem in de sneeuw kunt liggen. Noren zelf graven graag een gat om beschut in de sneeuw te zitten. En dus gaat een schep mee. En natuurlijk de nodige thermosflessen mee: een voor koffie en een voor bouillon. Lekker als je vocht verloren hebt. Een paar extra maaltijden voor nood zijn altijd goed om te hebben, net als mueslirepen.

bergregels-noorwegen-06

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Noorse bergregels

Wie op trektocht gaat in de bergen, doet er goed aan de Noorse bergregels te hebben; ze geven een goed handvat voor een veilig verblijf in de bergen. De regels zijn dit jaar nog eens geactualiseerd. Sommige regels lijken open deuren te zijn, die vanzelfsprekende adviezen geven, maar het geheel vormt een duidelijk advies voor een veilig verblijf. Hier zijn ze op een rijtje:

  1. Plan je tocht vooraf en meld anderen waar je naar toe gaat.
  2. Pas je tocht aan aan je vermogen en de omstandigheden.
  3. Houd rekening met weer- en lawine-verwachtingen.
  4. Wees voorbereid op noodweer en koude, zelfs op kortere tochten.
  5. Neem veiligheidshulpmiddelen mee om jezelf en anderen te kunnen helpen.
  6. Kies een veilige weg. Herken lawinegevaarlijk terrein en onzeker ijs.
  7. Gebruik kaart en kompas. Zorg dat je altijd weet waar je bent.
  8. Keer op tijd om – schaam je niet om om te draaien.
  9. Spaar je krachten en zoek bescherming in noodgevallen.

De DNT, den Norske Turistforeningen zal je zeker verder helpen de weg te vinden in de winterse bergen van Noorwegen. Voor wie zelf zijn spoor trekt: wees berekend op wisselend weer en gebieden zonder dekking van mobiele telefoon. Houd contact met locals over je plannen, het voorkomt in noodsituaties een hoop problemen.

bergregels-noorwegen-02

Gerelateerd

Delen

Waardering
72380
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *