‘Altweibersommer’ in Salzburgerland, Oostenrijk

Van midden tot eind september ligt er bijna elke jaar één van de stabielste hogedrukgebieden boven Centraal-Europa. Dit zorgt voor heerlijk wandelweer in de Alpen met heldere vergezichten en schitterende herfstkleuren.

Spinnenwebben
Met ‘oudewijvenzomer’ (Altweibersommer) worden de laatste warme weken in september bedoeld. Het is dus geen zomer voor oude dames. De oorsprong van deze betekenis ligt in de Germaanse mythologie. Het Oud-Duitse woord ‘weiben’ betekende vroeger het weven van spinnenwebben. Dauwdruppels op de spinnenwebben zorgen ervoor dat deze in het zonlicht glinsteren. Vroeger vertelde men dat oude wijven (toen nog geen scheldwoord voor oude vrouwen) deze ‘haren’ tijdens het kammen hadden verloren. Veelal zorgt de bekende ‘Altweibersommer’ in de Alpen voor een langere periode van droog en warm weer. ´s Morgens kan het best fris zijn, maar als de zon eenmaal schijnt kan het kwik tot ver boven de 20 °C uitkomen!

Kleurenspel
De droge lucht zorgt voor glasheldere vergezichten waardoor het lijkt alsof de bergen een stuk dichterbij staan. Op de hogere bergtoppen ligt vaak al sneeuw die samen met de blauwe lucht en de verkleurde bomen een schitterend kleurenspel opleveren. Het zonnelicht is niet meer zo fel als ´s zomers, waardoor de kleuren nog intensiever lijken te zijn. Gedurende deze periode vindt ook vaak de ‘Almabtrieb’ plaats. Het vee wordt dan van de hoger gelegen almen weer naar beneden gebracht, waar het de winter op de boerderij doorbrengt.

Foto 1 : Verse sneeuw op de Dachstein en heerlijk herfstweer in de Salzburger Dolomieten. (Coen Weesjes)
Foto 2 : De herfstnevel trekt weg in het Tennengebergte. (Coen Weesjes)
Foto 3 : ‘Hochnebel’ is typisch voor de herfst. Koude lucht ligt onder de warme waardoor er zulke wolkenmeren ontstaan. (Coen Weesjes)
Foto 4 : Herfst bij de Duisitzkarsee in de Schladminger Tauern. (Coen Weesjes)
Foto 5 : Als de zomer goed is verlopen, krijgen de koeien een ‘Kranz’ tijdens de Almabtrieb. (Coen Weesjes)

Gerelateerd

Delen

Waardering
49354
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *