Allemansrecht in Zweden, vrij kamperen

Het heerlijke aan een trektocht maken in Scandinavië is het recht om aan het eind van een lekkere wandeldag je tentje op te zetten op een plek die je mooi vindt, of goed uitkomt. Vrij kamperen dus, maar toch wel aan een paar regels gebonden. Hoe zit dat ook alweer met dat allemansrecht?

Allemansrätten
Door het allemansrätten (allemansrecht) kunnen o.a. wandelaars, fietsers en kanoërs zich vrijwel ongehinderd door de Zweedse natuur bewegen. Je mag daarbij wild kamperen, zolang het maar niet dicht bij huizen in de buurt is, en niet op privé grond zonder dat je daar toestemming voor hebt. Uiteraard moet je met respect met de natuur omgaan, niets vernielen en je afval weer meenemen.

Nationale parken
In een aantal van de 29 nationale parken van Zweden, waar veel mooie wandelroutes te vinden zijn, zijn er wel beperkingen aan het allemansrecht. In nationaal park Abisko zijn er slechts een paar gemarkeerde plekken waar je mag kamperen. En in nationaal park Sarek zijn honden bijvoorbeeld verboden. Dit alles om de kwetsbare natuur zo in de parken goed mogelijk te beschermen.

Bij rechten horen ook plichten
Het allemansrecht staat dicht bij bewoning, zoals bij start- of eindpunten van bekende wandelroutes, wel onder druk. Teveel wandelaars gaan bijvoorbeeld op dezelfde plekken kamperen en zorgen voor overlast. Pas daarom het allemansrecht verantwoord en met gezond verstand toe en hou je aan de regels. Alleen op die manier kunnen we er allemaal nog lang gebruik van blijven maken.

Voor meer informatie klik hier. Bekijk hier campings voor als je van plan bent om te gaan kamperen in Zweden.

Geardropper
Nieuw concept voor zorgeloos kamperen en rondreizen door Zweden. Boek een fly-drive naar Zweden en beschik over een volledige kampeeruitrusting ter plekke.

zweden-kamperen

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

 Fotobijschriften op volgorde van diavoorstelling
* wild kamperen in de bergen van Sarek

* kampeerhemel bij Sylarna in Jämtland
* vrijheid en genieten in nationaal park Sarek
* kamperen aan een Zweeds riviertje in Jämtland

Gerelateerd

Delen

Waardering
45129
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *