75 jaar Eiger Noordwand, Berner Oberland, Zwitserland

Al ontelbare malen beschreven maar toch steeds weer van een indrukwekkende schoonheid: bergpanorama van de Eiger, de Mönch en de Jungfrau. Grindelwald, het Zwitserse bergdorp dat aan de voet ligt van dit wereldberoemde trio, viert de komende dagen een feestelijk jubileum.  Het is namelijk 75 jaar geleden dat de noordwand van de Eiger voor het eerst beklommen werd.

Noordwand
Met 3970 meter is de Eiger net geen “vierduizender”, maar hij geldt wel als zeer lastig om te beklimmen. Het hoogste punt werd al in 1858 bereikt, de eerstbeklimming van de steile noordwand liet nog op zich wachten tot 1938. Tussen 21 en 24 juni van dat jaar beklommen de Duitse alpinisten Anderl Heckmair en Ludwig Vörg samen met de Oostenrijkers Fritz Kasparek en Heinrich Harrer omhoog door de 1800 meter hoge vertical gigant van rots en ijs, in de klimwereld gezien als “het laatste probleem van de Alpen”.

Moordwand
Twee jaar eerder verliep een poging dramatisch af. “If the wall can be done, then we will do it – or stay there!” Deze uitspraak van de Duitsers Edi Rainer en Willy Angerer werd waarheid: ze bleven er. Ook hun Oostenrijkse companions Toni Kurz en Andreas Hinterstoisser kwamen om. De foto van het bungelende lijk van Kurz ging de hele wereld over en gaf de helling aan de noordzijde van de Eiger zijn beruchte bijnaam “Mordwand”.

Feest
Ter viering van het 75 jarig jubileum van de succesvolle eerstbeklimming in 1938 viert Grindelwald komende zomer feest. Als kick-off zullen de komende dagen voor genodigden verschillende activiteiten plaatsvinden. Onder meer de topalpinisten Ueli Steck, Dani Arnold, Roger Schäli en Stephan Siegrist zullen vertellen over hun ervaringen in de noordwand van de Eiger.

Op Pad reporter Menno Boermans is ter plaatse en doet verslag via twitter @menno_boermans.

Gerelateerd

Delen

Waardering
45836
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *