2016 is in Wallonië het Jaar van de Fiets

Goed nieuws. In Wallonië is het toeristisch thema van 2016 Heerlijk Fietsen in Wallonië. “Mijn uitdaging bestaat erin van ons Gewest een geknipte bestemming te maken voor het toerisme op twee wielen”, licht René Collin, Waals Minister van Toerisme, toe. “We gaan er een echt toeristisch product van maken en alle diensten voor fietsers in Wallonië verbeteren.”

Fijn zo, Minister! Al zou je zeggen dat de minister bescheiden is. Er ís namelijk al veel te fietsen in Wallonië. Internationale routes, RAVeLroutes – fietspaden op oude spoorlijnen of jaagpaden langs de rivier met weinig hoogteverschillen –, netwerken met knooppunten, en mountainbikeroutes. Toch komen er dit jaar routes bij en worden de bestaande verbeterd, komen er meer en betere voorzieningen en wordt ook de informatievoorziening beter, o.a. op de website Fietsen in Wallonië. De RAVeLroutes sluiten ook steeds meer op elkaar aan.

wallonie fietsen mvr_5017

Waals Picardië

Een van de nieuwere fietsroutes is een fietsnetwerk in Waals Picardië . 1600 km fietsroute. Het netwerk is al genomineerd voor de fietsroute van het jaar 2016. De 1600 km zijn gevat in een nieuw knooppuntennetwerk (af sinds zomer 2015). 100 km ervan gaat over RAVeLroutes. Waals Picardië is een groene streek met zacht glooiende heuvels en dorpen en stadjes als Tournai, Ath en Enghien, en bezienswaardigheden als de middeleeuwse Notre Dame à la Rose en de Unesco-werelderfgoed scheepsliften.

wallonië mvr 23

Met barbecue

Ook nieuw: een mapje fietskaarten voor de provincie Namen, 32 kaarten op A3-formaat. Er staan dik veertig routes op, totaal 900 km, plus verbindingen in de hele provincie. De 32ste is een overzichtskaart met de 14 delen van het RAVeL-netwerk, Eurovélo 3 en 5, de langeafstandsroutes van de SPW en ook de twee al bestaande knooppuntennetwerken (Famenne à vélo in de gemeenten Rochefort en Somme-Leuze; 1.000 bornes à vélo in de streek rond de Meren van de Eau d’Heure).

Over dat fietsnetwerk Famenne-à-vélo: dit is een nieuw netwerk met knooppunten en RAVeLroutes waarmee je de Ardennen doorkruist. Voor het eerst dit jaar wordt er op dit routenetwerk ook een culinair fietsevenement georganiseerd. De RAVeL des BBQ. 9 fietstochten met culinaire haltes op alle zondagen tussen 26 juni en 11 september. De deelnemers proeven ‘aan elke halte’ een gerecht met streekproducten, uiteraard bereid op de barbecue.

Maasroute

Nog nieuwer, want nog niet helemaal af, is de Maasroute. Eind 2016/begin 2017 moet hij zijn voltooiing krijgen. Net als de Vennbahn, de lange en bekroonde RAVeL die ook door Luxemburg en Duitsland loopt, is de Maasroute een internationale route. 160 km tussen Maastricht (NL) – Liège – Huy – Namur – Dinant – en Givet (F). In de loop van 2016 komt de website online.

grandhornu mvr-4752
Op de fiets kom je ook langs Unesco werelderfgoed, zoals Le Grand Hornu, de voormalige mijnen vlakbij Mons

Meer info & routes:

Delen

Waardering
72765
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA afbeelding

*