icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Uitrusting

Welke elektrische mountainbike kopen?

  • 27 november 2014
  • Door: Gijs Loning

De elektrische fietse is inmiddels ingeburgerd in het Nederlandse straatbeeld, maar de elektrische mountainbike (of E-mountainbike) is nog een behoorlijk braakliggend terrein. Welke soorten elektrische mountainbikes zijn er? En waar je op moet letten bij de aanschaf?

De belangrijkste keuze die je moet maken bij de aanschaf van een elektrische mountainbike is: waar ga ik de mountainbike voor gebruiken. Laten we de elektrische mountainbikes eens indelen in groepen:

Image
e-mountainbike

1) De elektrische mountainbike voor in de stad

Fiets je voornamelijk woon-werk verkeer en heb je een wat avontuurlijkere inslag dan is deze mountainbike voor jou. De stads mountainbike heeft wel een geveerde voorvork, maar geen vering aan de achterkant. Deze voorvork heeft een veerweg van 100-120 mm. Dankzij de dikke banden kan je zonder moeite een stoeprandje meepakken of een trappetje af denderen. En… woon je in stad met trams: dikke banden zijn aanzienlijk minder gevoelig voor tramrails. Af en toen een uitstapje over een bospad is natuurlijk geen probleem. De elektrische stads-mountainbike is er in twee wielmaten: 27,5 inch en 29 inch.

2) De elektrische mountainbike voor in het bos

Mountainbiken doe je in Nederland vooral op bospaden, karresporen en soms noodgedwongen op verharde paden. De bos elektrische mountainbike heeft een geveerde voorvork en geen vering aan de achterzijde. Een zogenaamde hardtail dus en niet wezenlijk anders dan een gemiddelde Nederlandse mountainbike. De veerweg van de voorvork bedraagt zo'n 110-120 mm. De elektrische mountainbike voor in het bos is er in twee wiel maten: 27,5 inch en 29 inch. Ben je wat kleiner van stuk dan kan je voor een 27,5 inch gaan; voor langere mountainbikers is een 29 inch vaak beter. Dan is er nog een ander verschil dat bepaalt of je voor 27,5 of 29 inch gaat. Een 27,5 inch is veelal wat wendbaarder en stuurt dus wat scherper. Handig op kronkelpaadjes. Een 29 inch wiel rolt daarentegen weer makkelijker over oneffenheden – denk aan boomwortels – en is doorgaans de betere fiets voor snelle trajecten.

3) De elektrische mountainbike voor in de bergen

Mountainbiken is toch echt het leukst als je de bergen in gaat. Woon je in Limburg, zit je vaak in de Ardennen of ga je in de vakantie graag naar de Alpen: dan kan je niet om de berg E-mountainbike heen. De berg elektrische fiets heeft veelal voor- en achtervering. De veerweg is zo'n 120-150 mm. Hij is in twee wiel maten: 27,5 inch en 29 inch.

Hardtail of fully?

Bij de keuze voor de juiste berg E- mountainbike heb je nog de keuze uit een hardtail of een fully. De hardtail is een mountainbike met alleen een geveerde voorvork; de fully is een mountainbike met voor- en achtervering. Of je voor een hardtail of een fully moet gaan, heeft vooral met twee keuzes te maken: comfort en geld. Maar ook met gewicht.

1) Kies voor een fully als je vooral over kleine bergpaadjes fietst en ook op snelheid wilt kunnen afdalen. De keerzijde is echter een aanzienlijk hogere prijs dan een hardtail.

2) Snel afdalen op een hardtail is minder comfortabel maar wel weer prettiger voor je portemonnee. Fiets je vooral over Nederlandse bospaden, dan is een hardtail een prima keuze. En… een hardtail weegt wel wat minder dan een fully.

Bijzondere E-mountainbikes

De Fat e-mountainbike

Een elektrische mountainbike met hele dikke banden. En met dikke banden bedoelen we ook dikke banden: 12 centimeter maar liefst. Deze mountainbike rolt heel gemakkelijk over obstakels en blinkt uit bij het fietsen over los zand en sneeuw. Maar als je in de stad woont is het heel makkelijk om veilig tramrails te doorkruisen, stoeprandjes mee te pakken en trappen als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Bedenk wel dat de dikke banden niet strak sturende eigenschappen hebben en dat ze redelijk kostbaar zijn in aanschaf als je een setje versleten hebt.

De Down-Hill E-mountainbike

Houd je van downhillen - mountainbiken om de snelle afdalingen - dan is de Down-Hill E-mountainbike een uitkomst. Vanwege hun speciale afdaal geometrie zijn "gewone" down-hill mountainbikes nauwelijks geschikt om mee berg op te fietsen. Dit kost waanzinnig veel energie. Dankzij de trapondersteuning kan je nu lekker lui in je baggy de berg op fietsen zonder echt moe te worden. En ben je ook niet meer afhankelijk van skiliften die in de zomer open zijn. De down-hill e-mountainbike heeft natuurlijk voor- en achtervering en meer is beter; 150-180 mm is geen uitzondering.

Middenmotor

Anders dan bij de gewone elektrische fiets heb je bij elektrische mountainbikes niet de keuze uit een motor in het voor- of achterwiel: alle elektrische mountainbikes hebben een middenmotor. Deze motor is geconstrueerd rond de trapas en maakt daar een integraal onderdeel van uit. In een aantal gevallen wordt de motor aan de onderzijde beschermd door een stevige kunststof of metalen plaat. Handig als je een keer onbedoeld een uitstekende rots meepakt.

Het gros van de elektrische mountainbikes is uitgerust met een motor van Bosch en een aantal merken kiest voor een motor van Yamaha. In de meeste gevallen betreft het - zowel bij Bosch als Yamaha - een 250 Watt motor. De Bosch motor heeft een maximaal koppel - trekkracht - van 60 Nm en de Yamaha 80 Nm. De Bosch motor is er in twee versies. De eerste is de Bosch Drive Unit Performance Cruise en deze heeft een maximum snelheid van 25 km/h. De tweede is de Bosch Drive Unit Performance Speed en deze is goed voor 45 km/h. Let wel: bij deze laatste gelden de regels van een snorfiets en is een kenteken en verzekering verplicht! En dat je op een mountainbike een helm draagt is hopelijk geen vraag.

Accu

De stroom voor de motoren wordt in de meeste gevallen geleverd door een 400 Wh accu die in nagenoeg alle gevallen op de onderste framebuis is gemonteerd. Bij het kiezen van je elektrische mountainbike zit er bij een aantal merken nog wel een verschil in hoe de accu is gepositioneerd. Meestal echt los op de buis en een enkeling maakt een buis die als het ware om de accu heen ligt. Hou je van het ruigere werk, dan is dit gezien de bescherming van de accu wel handig.

De computer

Hoeveel trapondersteuning je krijgt van je elektrische mountainbike hangt af van de instelling die je kiest op je boordcomputer. Bij Yamaha kan je kiezen uit Eco, Standard en High waarbij de laatste natuurlijk maximale ondersteuning geeft. Bij de Bosch E-Shift en Intuvia heb je wat meer smaken: Eco, Tour, Sport en Turbo. De nieuwe Bosch Nyon is echter helemaal het neusje van de zalm. Hij biedt de zelfde keuzes van ondersteuning maar deze computer is tevens een gps met navigatie, fitnesstrainer en door hem te verbinden met je telefoon zie je berichten binnenkomen. Met de Nyon kan je routes fietsen en als je accu eerder leeg raakt dan gepland (erg koud weer bijvoorbeeld) dan rekent hij een route uit waarbij je gegarandeerd thuis komt. En... dankzij de gps houd hij ook rekening met het hoogteprofiel als je bijvoorbeeld in de Alpen zit.