icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Hardangervidda
Gebiedsinformatie

Wandelen in Hardangervidda

  • 28 juni 2016
  • Door: Jolanda Linschooten
  • Fotografie: Jolanda Linschooten en Leon Huijs

Midden in het zuiden van Noorwegen ligt Europa's grootste bergplateau Hardangervidda, tevens een nationaal park. Een landschap vol meren, stenen en moerassen waarbij het westelijke deel bergachtiger is dan het oostelijke. In dit artikel beschrijft Noorwegen-kenner Jolanda Linschooten de beste wandeltips voor dit wandelgebied!

In het noorden blinkt de gletsjer Hardangerjøkulen. Vanwege de hoge ligging op zo'n 1200 meter moet je op de vidda altijd met ruig weer (kou, storm, sneeuw) rekening houden. Sneeuw kan hier tot ver in juli blijven liggen. Er groeit geen boom, er woont geen mens, maar de eenzaamheid van dit oerlandschap trekt toch aan want Hardangervidda is Noorwegens meest populaire bergwandelgebied.

Met uitzondering van het zuidelijke deel, kom je over de hele vidda hutten tegen. Er zijn zowel bediende hutten, als bemande dan wel onbemande zelfbedieningshutten én kleine onbemande hutjes. In de kalvertijd van de rendieren, begin mei tot half juni, zijn de hutten niet toegankelijk (deze periode is trouwens alleen op ski's of sneeuwschoenen aan te raden!). In september moet je rekening houden met de rendierjacht.

Hardangervidda kent een uitgebreid netwerk van wandelpaden maar je vindt hier ook grote delen waar 'niets' is: geen pad, geen wegwijzer, geen hut. Ideaal voor wildkampeerders die graag buiten de gebaande paden rondtrekken. De paden zijn gemarkeerd en behoorlijk uitgesleten door de vele wandelaars.

Image
3787

Standplaatsen in Hardangervidda

Hardangervidda is uitstekend bereikbaar. In het noorden loopt een spoorweg (de trein van Oslo naar Bergen) en Finse is dé halte om uit te stappen (5 uur vanaf Oslo). Finse bevindt zich al op het plateau (je hoeft niet eerst omhoog te lopen), er is een grote bediende DNT-hut en een hotel. Verder is er nagenoeg niets, dus doe je eventuele boodschappen een paar haltes ervoor in Geilo. Tot eind mei wordt er geskied rond Finse, ook hoogzomer kom je hier nog sneeuw tegen. Vanuit Finse kun je mooie rondtochten maken.

Aan alle andere buitengrenzen van Hardangervidda lopen wegen waarover bussen je afzetten in kleine dorpen onderaan de vidda, je moet dan nog wel zelf pakweg 1000 hoogtemeter overbruggen.
Rjukan is een klein gehucht met een winkel en wat pensions, het ligt ten zuiden van Hardangervidda, 3 uur vanaf Oslo, en kan als begin- of eindpunt gekozen worden alleen moet je je dan nog wel een stuk per taxi het gebied in laten rijden. Haukeliseter is een bediende hut die ook in het zuiden ligt en waar de bus je direct voor de deur afzet (5-6 uur vanaf Oslo, www.nor-way.no).

Dagtochten in Hardangervidda

  • Hardangerjøkulen ligt aan de noordrand van de Hardangervidda, een gletsjer die vrij eenvoudig toegankelijk is, dat wil zeggen wél met touw en andere klimuitrusting maar ondertussen kun je er wel gewoon lopend overheen (in plaats van klimmend). Ga niet alleen maar huur een gids in voor deze bijzondere dagtocht: informeer bij Finsehytta. Reken op 9 uur als je 's avonds weer terug in Finse wilt zijn.
  • Nosi ligt aan de westrand bij Lofthus aan het Sørfjord en vormt een lange klim (900 m) heen en weer naar een fantastisch uitzichtpunt. Je loopt over een oude handelsroute, dit is een goed begaanbaar pad met trappen en tredes, langs watervallen en meertjes. Reken op 8 uur wandeltijd.
  • Gaustatoppen ligt aan de zuidrand van de Hardangervidda, een bergtop op 1881 m met machtig uitzicht. Je stijgt en daalt 700 m en hebt ongeveer 4 uur nodig voor de hele tocht. Tot aan Gaustatoppen Turisthytta is de route eenvoudig over een goed pad, daarna wordt het steil en lastig. Meer info: www.visitrjukan.com.
  • Uitgebreide routebeschrijvingen van zowel de dagtochten als de meerdaagse trektochten vind je in de Dominicus-Adventure wandelgids 'Bergtochten in Noorwegen' van Jolanda Linschooten.
Image
3707

Meerdaagse tochten

  • Rondje Hardangerjøkulen is een gevarieerde rondtocht van 3 dagen over goede paden. Je kunt van hut naar hut lopen (type zelfbediening), de onderlinge afstanden zijn vrij groot (7 tot 9 uur per dag). Begin- en eindpunt is Finsehytta.
  • Dwars de vidda over van Mogen naar Kinsarvik over goede paden met onderweg zelfbedieningshutten en bediende hutten. Gemiddeld zo'n 6 uur wandeltijd per dag. Beginpunt is Mogen Turisthytte aan de zuidrand waar je vanuit Rjukan met de veerboot komt. Eindpunt is Kinsarvik aan de westrand.

Benodigde kaarten voor Hardangervidda

  • Dagtochten: Turkart Finse 1:50.000 is de beste keus voor korte tochten rondom Finse. Voor de westrand van de vidda (Nosi) heb je Turkart Hardangervidda Vest nodig, 1:50.000. Voor Gaustatoppen is Turkart Gaustatoppen 1:25.000 je beste keus.
  • Meerdaagse tochten: Turkart Finse volstaat voor Rondje Hardangerjøkulen. Voor de dwarsoversteek van Mogen naar Kinsarvik heb je 3 kaarten nodig: Turkart Hardangervidda Vest + Turkart Eidfjord + Turkart Rauhelleren, allen 1:50.000. Of twee Statens Kartverk kaarten van 1:50.000, namelijk nummer 40 Hårteigen + nummer 41 Hardangervidda (deze kaarten zijn ook in kunststof verkrijgbaar).
SNP Natuurreizen

Wandelen in Noorwegen met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Noorwegen maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Noorwegen wandelen