icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Noorwegen, foto van Dovrefjell
Gebiedsinformatie

Wandelen in Dovrefjell

  • 28 juni 2016
  • Door: Jolanda Linschooten
  • Fotografie: Jolanda Linschooten en Anton van Tetering

Ongeveer in het midden van Noorwegen, daar waar het land smaller begint te worden en ten noorden van Jotunheimen, ligt Dovrefjell. Een deel van dit berglandschap is nationaal park. Een bijzonder oerlandschap met golvende en toch imposante bergen waarvan enkele rond en boven de 2000 meter. Noorwegen-kenner Jolanda Linschooten vertelt je alles over dit mooie gebied.

Opvallend zijn de humusrijke sedimentaire gesteenten (opgebouwd uit schelpdieren) die over het harde graniet geschoven zijn. Dankzij deze humusrijke grond is er voor een verder karig gebied als Dovrefjell toch sprake van een behoorlijke botanische soortenrijkdom. Daarnaast kent Dovrefjell typische terrassen met uiterst fijn gruis (overblijfselen van oude gletsjers), dit zijn geliefde plekken voor de muskusossen. Deze op mammoets lijkende oerdieren zijn een ander kenmerk van Dovrefjell. De muskusos is een van de weinige grote zoogdieren die de ijstijd heeft overleefd. Hij is in Noorwegen na de Tweede Wereldoorlog geherintroduceerd. De muskusos is feitelijk een reuzengeit en geen os. Hij is ondanks zijn wat plompe uiterlijk zeer snel en zijn aanval kan dodelijk zijn, dus houd altijd grote afstand (200 m), dan zal dit in beginsel vreedzame dier nooit zomaar een aanval inzetten.

Bergwandelen in Dovrefjell is niet moeilijk of zwaar vanwege de niet al te extreme hoogteverschillen. Toch is het lang niet zo druk en populair als Jotunheimen, Hardangervidda of Rondane. Er zijn wel enkele doorgaande paden maar er zijn ook veel stenen, dit maakt het lopen inspannend. Er zijn met name zelfbedieningshutten (overwegend afgesloten met de standaard DNT-sleutel), één onbemand hutje en enkele berghotels langs de randen. In het zuidwestelijke deel zijn helemaal geen hutten.

Image
dovrefjell1

Standplaatsen in Dovrefjell

Dovrefjell is goed bereikbaar vanuit Oslo (ongeveer 4-5 uur met de trein). Hjerkinn en Kongsvoll vormen de meest gebruikte startpunten, beiden liggen aan de oostkant van het gebied; het zijn kleine treinstations (trein stopt alleen op verzoek).

Kongvoll is het meest makkelijk omdat je hier direct bij het wandelpad bent (vanaf Hjerkinn moet je je eerst nog een stuk weg laten brengen tot Grønbakken). Kongvoll kent een prachtig, authentiek maar prijzig berghotel, Kongsvoll Fjellstue. Hjerkinn zelf is alleen een klein stationsgebouw maar op een half uur lopen ligt Hjerkinn Fjellstue.

Snøheim ligt eveneens aan de oostkant maar veel verder het gebied in; dit kan ook als beginpunt dienen (bijvoorbeeld voor een dagtocht naar Snøhetta); Snøheim is een bediende berghut die per shuttlebus bereikbaar is vanaf station Hjerkinn (bus sluit aan op treintijden). De weg naar Snøheim is 17 km en is niet toegankelijk voor privévoertuigen. Een goed alternatief kan zijn om op Trondheim te vliegen in plaats van Oslo en daar de trein te pakken richting Oslo, die je in 2 uur naar bovengenoemde beginplaatsen brengt.

Image
dovrefjell3
Muskusossen in Dovrefjell

Dagtochten

  • Strøplsjødal is een fraai dal met een goed wandelpad erdoorheen. Vanaf Kongsvoll is het een heen en weer route, zo ver als je wilt het dal in. De kans dat je muskusossen ziet, is met name hier heel groot.
  • Kongeveien is een oude pelgrimsroute door het Drivdal waar tegenwoordig de E6 loopt maar daar merk je over het pad dat ten oosten ervan ligt, niet zoveel van. Een eenvoudig pad dat tussen Hjerkinn Fjellstue en Kongsvoll Fjellstue ligt , je doet er ongeveer 5 uur over.

Meerdaagse tocht

  • Rondje Reinheim is een mooie klassieker voor wie de kern van Dovrefjell wil proeven maar daar niet zo heel veel tijd voor heeft. In 3 dagen loop je vanuit Kongsvoll omhoog naar het Strøplsjødal en verder naar de afgesloten zelfbedieningshut Reinheim. De tweede dag beklim je vanuit de hut de hoogste berg van Dovrefjell, Snøhetta, 2286 m. De route naar het uit 4 pieken bestaande topmassief is met grote steenmannen gemarkeerd, je loopt voornamelijk over steenblokken en bovenin vaak over sneeuwresten die lang in de zomer blijven liggen. De beklimming is lang en vermoeiend maar niet moeilijk, steil of gevaarlijk. Op de derde dag loop je door het Strøplsjødal terug naar Kongsvoll.
  • Doorsteek Dovrefjell is een doorgaande trektocht dwars door het gebied in 6 dagen. Het beginpunt is Kongsvoll en het eindpunt Lønset, een klein dorpje waarvandaan je de bus kunt nemen naar Oppdal. Onderweg passeer je de 4 zelfbedieningshutten (afgesloten) Reinheim, Åmotsdalshytta, Gammelsetra en Dindalshytta en 1 schitterend (maar piepklein) onbemand steenhutje, Loennechenbua. Een fraaie route met de mogelijkheid onderwegheid Snøhetta te beklimmen. Je loopt eerst dagenlang over het kale fjell tussen imposante bergen maar op de terugweg naar Lønset loop je door een bebost dal.
  • Uitgebreide routebeschrijvingen van zowel de dagtochten als de meerdaagse trektochten vind je in de Dominicus-Adventure wandelgids 'Bergtochten in Noorwegen' van Jolanda Linschooten.
Image
dovrefjell4

Benodigde kaarten voor Dovrefjell

Dagtochten: Turkart Snøhetta 1:50.000 is je beste keus voor alle dagtochten.
Voor de korte trektocht heb je genoeg aan Turkart Snøhetta. Voor de langere tocht heb je daarnaast ook Turkart Trollheimen nodig.

SNP Natuurreizen

Wandelen in Noorwegen met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Noorwegen maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Noorwegen wandelen