icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Everest Basecamp Nepal
Blog

Everest Base Camp Trek: praktische informatie

  • 04 juli 2017
  • Door: Menno Boermans
  • Fotografie: Martin de Groot

De trektocht door de Nepalese Khumbuvallei naar het basiskamp van de Mount Everest voert door het land van Sherpa’s, met een boeiende boeddhistische cultuur. Je treedt in de voetsporen van wereldberoemde bergbeklimmers, die deze route namen op weg naar de hoogste berg op aarde.

Impressie

Vanuit het dorpje Lukla loop je in 7 tot 10 dagen naar het Everest Base Camp (EBC) aan de voet van de 8848 meter hoge Moedergodin van de Aarde, zoals de locals haar noemen. Onderweg kom je door Sherpadorpen (waarvan Namche Bazaar het bekendste is) en overnacht je in lodges. Ontmoetingen met vriendelijke Nepalezen en spectaculaire uitzichten op de Himalayareuzen zijn gegarandeerd. 64% van het land is bergachtig en 10 van ’s werelds 14 hoogste bergen liggen in Nepal.

Gemaakte tochten

Je kunt zelf je route bepalen. Om hoogteziekte te voorkomen is het aan te raden langzaam te stijgen en korte dagetappes te maken. Een veel gehanteerd schema telt 12 loop- en rustdagen om de 62 kilometer van Lukla naar het EBC te overbruggen en drie dagen om terug te wandelen.

Zwaarte Mount Everest Trekking

Aangezien de dagetappes kort zijn, is deze tocht goed te doen voor de sportieve wandelaar met bergervaring. Onderweg zijn overal lodges waar je kunt rusten of overnachten. Na het dorp Pheriche (4240m) gaan de meeste mensen de hoogte voelen. Het is aan te bevelen om een drager te huren, opdat je zelf met een lichte rugzak loopt. In totaal stijg je ruim 4000 hoogtemeters.

Moeilijkheidsgraad

De paden zijn goed. De laatste etappes van het dorp Lobuche via Gorak Shep naar het Everest Base Camp gaat deels over padloos terrein (morene en apere gletsjer), maar is goed te doen. Gevaarlijke afgronden zijn er nauwelijks. Het is vooral het lange verblijf op hoogte die deze trektocht uitdagend maakt.

Navigatie

De paden zijn duidelijk en er staan overal bordjes. Een wandelkaart is handig. Het is aan te bevelen om een gids te huren. Deze weet niet alleen feilloos de weg, maar vertelt ook over de lokale cultuur.

Verhard/onverhard

De hele trekking is onverhard.

Beste Seizoen

Theoretisch kun je het hele jaar in Nepal bergtochten maken. Het beste weer, met heldere luchten, tref je doorgaans in het "peak season"; het najaar (oktober-december). In het voorjaar (maart-mei) is het iets rustiger qua trekkers maar ontmoet je meer bergbeklimmers die op pad zijn naar het EBC. Deze periode bloeien ook de rododendrons. Tussen juni en september brengt de monsoon veel regen en mistig weer. Let op: de bergen in de Khumbuvallei zijn zo groot dat ze hun eigen klimaat creëren. In elk jaargetijde moet je rekening houden met zowel dagen vol warme zon als koude dagen met sneeuwval.

Image
EBC92-600x398.jpg

Ernaartoe

Vanaf Amsterdam vliegen op Kathmandu. Turkish Airlines heeft een goede connectie via Istanboel. Vanaf Kathmandus Tribhuvan Airport vlieg je met een van de vele airlines (bijvoorbeeld Tara Air of Yeti Airlines) in een klein propellortoestel in 45 minuten naar Tenzing-Hillary Airport in Lukla.

Visum en permit

Bij binnenkomst in Nepal kun je op de luchthaven een visum (30 dagen) aanschaffen. Het is raadzaam hiervoor 40 USD contant geld en een pasfoto bij je te hebben. Voor het lopen van de EBC trekking heb je toestemming van het TIMS nodig. Deze kaart van het Trekkers Information Management System is een soort permit die je van tevoren in Kathmandu bij een bureau van het Tourism Service Centre kunt kopen. Kosten zijn 20 USD per persoon.

Nationaal Park

Sagarmatha National Park is 1148 km2 groot. Het omvat het ruige gebied tussen de Dudh Koshi en Bhote Koshi rivieren en de top van de Mount Everest. In dit park leven vele diersoorten, waaronder wolven, beren, berggeiten, sneeuwhoenen en de zeldzame rode panda en sneeuwluipaard. Sinds 1979 staat het op de Unesco werelderflijst. De ingang van het Nationale Park tref je als trekker net na het dorp Monjo aan. Je dient je hier te registreren (vergeet ook niet uit te checken op de terugweg). Voor de toegang betaal je een fee. In april 2017 bedroeg dit 3390 Nepalese Roepies (ongeveer 30 euro) per persoon.

Geld

De meeste lodges accepteren alleen contant geld. Het is verstandig om dit in Kathmandu al op te nemen bij een geldautomaat. Er zijn in Lukla en Namche Bazaar pinautomaten, maar ze zijn regelmatig buiten werking en rekenen een ongunstige koers. In sommige lodges kun je inmiddels met een creditcard betalen. Visa lijkt geprefereerd te worden boven Mastercard. Op enkele plekken kun je ook met contante USD betalen.

Overnachten

Langs de route zijn vele lodges (ook wel teahouses genoemd) met simpele kamers (muren van dun hout) waar twee of drie bedden in staan. De meeste bieden onderdak gratis aan wanneer je er ook je dinner besteld. Tegen betaling is heet water te krijgen om je zelf of kleren te wassen, in sommigen kun je ook een douch nemen. Kamperen kan op veel plekken, informeer bij de lodge.

Yeti Mountain Home

Favoriet zijn de lodges van de keten Yeti Mountain Home. Deze worden gerund door Sherpa’s en bieden vriendelijke service, bovengemiddeld comfort, een rustgevende sfeer en goede hygiëne. Bovendien wordt zoveel mogelijk voedsel in de tuin verbouwd, zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Volledig eco en biologisch dus! Er is een YMH lodge in Lukla, Phakding, Monjo, Namche Bazar, Thame en Kongde.

Image
eten-everest-600x398.jpg

Eten, drinken, inkopen

Voor ontbijt, lunch en diner kan je bij elke lodge aanschuiven en a la carte gerechten bestellen. Het eten varieert van Nepalese dal baht (rijst, linzensoep, groenten en een papadam) tot westerse pizza, pancakes of friet. Voor ontbijt kun je bijvoorbeeld wentelteefjes, omelet, toast, pannenkoeken of pap bestellen. Gember thee wordt vers gemaakt, de koffie is oplospoeder. Onderweg kom je een paar vestigingen tegen van de beroemde Hermann Helmers bakery, waar je naast verse broodjes en heerlijk gebak, ook échte koffie kunt krijgen. Overal zijn flessen met water te koop, maar om het plastic afval tegen te gaan doe je er beter aan om water uit de kraan in je fles te doen en deze te steriliseren met druppels, tabletten of een UV-pen. Onderweg zijn overal kleine shops voor het kopen van tochtenvoer. Veel lodges hebben ook snacks of lunchpakketjes om mee te nemen. In Lukla en Namche Bazaar zijn diverse winkels met bergsport-materialen en kleding.

Uitrusting voor de Everest Base Camp Trek

Complete bergwandeluitrusting, inclusief stevige bergschoenen (B of C) en rugzak. Wanneer je een drager inhuurt kun je extra bagage meenemen, anders is het raadzaam om op elke gram te letten. In de YMH lodges zijn dekens (elektrisch verwarmde zelfs), voor de iets primitievere lodges is het meebrengen van een eigen slaapzak en lakenzak aan te raden. Oordoppen zijn onmisbaar.
Tijdens het lopen kun je te maken krijgen met elk type weer (van zomerse hitte tot sneeuwstorm), zorg dus voor passende kleding. Naast een korte broek en luchtig loophemd, komen een windstopper en regenjas zeker van pas. Ook een donsjas, muts en handschoenen zijn een must. Tot slot dienen ijle lucht en de zonkracht niet onderschat te worden: neem hoogteziekte-medicatie mee (Ibuprofen, Diamox, Dexamethason, Nifdedipine), smeer je huid rijkelijk in met zonnebrand en draag altijd een goede zonnebril.

Cultuur

De Khumburegio is het thuisland van de Sherpa’s. Dit boeddhistische nomadenvolk immigreerde in de 15e eeuw vanuit het naastgelegen Tibet. Sherpa komt van Shar-wa, wat "mensen uit het oosten" betekent. Onterecht wordt gedacht dat Sherpa's dragers zijn, maar het zijn gidsen. Sinds klimexpedities in de jaren 50 deze lokale mannen inhuurden, is de etnische groep beroemd vanwege hun servicegerichte karakter en fysieke gesteldheid. Mede dankzij hun genetische aanpassing functioneren veel Sherpa's beter in de ijle lucht dan laaglanders. Veel Sherpa’s zijn vernoemd naar de dag waarop ze geboren zijn. Dawa is bijvoorbeeld maandag, Mingma is dinsdag en Lhakpa is woensdag. In Namche Bazaar is het Sherwi Khangba Centre, een museum over hun bijzondere cultuur.

Boeddhisme

Hoewel het hindoeïsme de grootste godsdienst is in Nepal, wonen er in dit grensgebied met Tibet veel boeddhisten. Onderweg zie je veel heiligdommen, waar je links langs dient te lopen. Ook gebedsmolens draai je met de klok mee, alleen dan stem je de goden goed. In Tengboche is het voornaamste en in Pangboche het oudste klooster van de Khumbu-vallei.

Gidsenbureau

Een betrouwbaar trekkingsbureau is Thamserku. Zij kunnen je helpen bij het reserveren van onderkomens in de Khumbuvallei en het regelen van een gids of drager.

Image
everest-brug-600x398.jpg

Dag-tot-Dag beschrijving

Het volgende dagschema is een suggestie. Ieder dient eigen verantwoordelijkheid te nemen voor het opstellen van een schema dat is aangepast aan persoonlijke fitheid, gezondheid, leeftijd en ervaring. Dagelijks worden mensen tijdens deze trekking hoogteziek omdat ze te snel stijgen en/of te weinig rust houden. De aangegeven hoogtemeters zijn meer dan het verschil tussen het laagste en hoogste punt. Met een Suunto GPS-horloge zijn de totaal aantal gestegen en gedaalde meters nauwkeurig vastgelegd.

1: Lukla (2850m) naar Phakding (2600m).
3 uur, 7.5 kilometer, 175 stijgen, 420 dalen.
Gemoedelijke eerste etappe. Je daalt meer af dan je klimt. Onderweg kleine dorpjes en veel tea houses/lodges waar je kunt eten. De berg die het uitzicht domineert is de Kusum Kangru (6367m). Overnachten in Yeti Mountain Home Phakding.

2: Phaking (2600m) naar Namche Bazar (3440m).
5 uur, 13.2 kilometer, 1210 stijgen, 310 dalen.
Je volgt de Dudh Koshi rivier en steekt deze een paar keer over via karakteristieke Nepalese hangbruggen. Het pad gaat deels door mooie dennenbossen met bloeiende rododendron (voorjaar). Monjo is een goede plek om te lunchen, voordat je het Sagarmatha National Park in gaat. De klim vlak voor Namche Bazar is een kuitenkiller. Vandaag kunnen we het nog permitteren om meer dan 500 meter hoger te slapen. De berg die vanuit Namche het uitzicht domineert is de Kongde Ri. Overnachten in Yeti Mountain Home Namche.

3: Rustdag Namche Bazaar.
Om te acclimatisatie tocht doen we aan "actieve rust". We klimmen -heel langzaam- omhoog richting de Shyangboche hoogvlakte en het Everest View Hotel. Zoals de naam al verraadt heb je vanaf hier voor het eerst uitzicht op de Mount Everest. Ook de berg Thamserku ligt er indrukwekkend bij. Op zaterdagmorgen vindt de beroemde markt plaats, waar Namche Bazaar haar naam aan te danken heeft. Handelaren komen vanuit alle delen van de vallei (soms zelfs uit Tibet) om hun waren aan de man te brengen. Voor de locals is het een plek om te socializen. Overnachten in Yeti Mountain Home Namche.

4: Namche Bazar (3440m) naar Pangboche (3930m).   
5 uur, 14.3 kilometer, 1030 stijgen, 620 dalen.
Een gemoedelijk pad traverseert op en neer over de hellingen, langs een aantal boeddhistische stupas. De berg Ama Dablam domineert. Een daling tot de rivier wordt gevolgd door een pittige klim van twee uur naar Tengboche. Bezoek hier het beroemde Tibetaanse klooster (Gompa) voordat je verder loopt naar Pangboche. Overnachten in Eco Holiday lodge & restaurant.

5: Pangboche (3930m) naar Pheriche (4240m).
3 uur, 7.3 kilometer, 550 stijgen, 250 dalen.
Een korte klimt brengt je bij het klooster van Pangboche (Gompa) een rustgevende plek vanwaar de uitzichten prachtig zijn. Je stijgt boven de boomgrens uit, volgt de Imja Khola rivier, klimt over een kleine pas en daalt af naar de Khumbu Khola rivier waar het dorp Pheriche aan ligt. Overnachten in Himalayan Hotel.

6: Rustdag Pheriche.
Om te acclimatisatie tocht doen we aan "actieve rust". We maken een acclimatisatie tocht via Dingboche naar Chhuckung (4730m) in de Imja vallei. Bij Chukung Resort kun je lekker lunchen voordat je dezelfde weg terugloopt. Je stijgt en daalt 500 meter. Zicht op de Lhotse, Ama Dablam en Island Peak. Plan voor een round-trip 5 uur. Overnachten in Himalayan Hotel.

7: Pheriche (4240m) naar Dughla (4620m).
2 uur, 4.8 kilometer, 400 stijgen.
Een relatief korte dag, maar de te overwinnen hoogte van 400 meter is het maximum van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid om hoogteziekte te voorkomen. Vanuit Pheriche lopen we over een glooiende vlakte (oude bodem van de gletsjer) via het yakherdersdorpje Phulaji Kala naar Dughla. Overnachten in Yak Lodge. De piramide van de Cholatse domineert het uitzicht vandaag.

8: Dughla (4620m) naar Lobuche (4910m)
2 uur, 3.2 kilometer, 300 meter stijgen.
Wederom een korte dag. Vanaf Dughla klim je de morene op tot een pas. Hier zie je veel herdenkingsmonumenten voor omgekomen klimmers, waaronder Scott Fisher en Babu Chhiri Sherpa. Met de spitse punt van Pumori in het vizier loop je over een goed pad naar het dorp Lobuche. Overnachten in Himalayan Eco Lodge.

Variant: wie goed geacclimatiseerd (en klachtenvrij) is kan in één dag van Pheriche naar Lobuche lopen.

9: Lobuche (4910m) naar Gorak Shep (5110m).
3 uur, 7.9 kilometer, 300 meter stijgen, 50 meter dalen.
Je komt nu boven de 5000 meter uit en dat heeft een impact op je lichaam. Langzaam lopen is nog belangrijker dan eerder. Het pad gaat deels over rotsachtig terrein, maar de richting is duidelijk. Gewoon de hordes mensen volgen. Overnachten in Buddha Lodge and Restaurant.

10: Gorak Shep (5110m) naar Everest Base Camp (5300m) en terug.
6 uur, 3.6 kilometer, 200 meter stijgen, 200 meter dalen.
Het pad loopt over de apere en met stenen bedekte gletsjer. De route wijzigt regelmatig doordat ijs smelt of rotsen afbrokkelen, maar het is goed te zien hoe je moet lopen. Bovendien zie je het einddoel: de gele tentjes markeren Everest Base Camp. Dezelfde weg terug. Overnachten in Buddha Lodge and Restaurant.
Eventueel beklim je vanaf Gorak Shep ook nog de Kala Patar, een uitzichtpunt van 5540 meter.

Tip: omdat veel mensen in Gorak Shep ziek worden door besmet water of de hoogte (en geen oog dicht doen door de drukte in de lodges) kunnen fitte mensen overwegen om in één dag vanuit Lobuche op en neer te gaan naar Everest Base Camp. Dit is een lange dag, maar je bent nu als het goed is geacclimatiseerd en na vandaag gaat het alleen nog maar naar beneden.

De terugweg naar Lukla kan naar gelang fitheid en wensen in vier, drie of twee dagen afgelegd worden. Overal zijn lodges waar je kunt neerstrijken wanneer je voeten niet meer verder willen. Hier een suggestie:

11: Lobuche naar Pangboche: 13 kilometer, 1077 dalen, 160 stijgen, 4 uur.
Overnachten in Eco Holiday Lodge and restaurant.

12: Pangboche naar Namche Bazaar: 13 kilometer, 1030 meter dalen, 630 meter stijgen, 5 uur.
Overnachten in Yeti Mountain Home Namche.

13: Namche Bazaar naar Lukla: 19 kilometer, 1300 meter dalen, 650 meter stijgen, 6 uur.
Overnachten in Yeti Mountain Home Lukla.

Varianten:
Een andere bekende trektocht is de "Three Passes Trek" van 20 dagen. Je buigt hiervoor vanuit Pheriche af naar Chhukung en bereikt over de Kongma La pas (5535m) het dorp Lobuche. Na een bezoek aan het EBC brengt de overschrijding van de Cho La pas (5420m) je in Gokyo. Via de derde pas, de Renjo La (5345m), kom je in het dorp Thame uit, vanwaar je via Namche Bazar naar Lukla loopt.

Georganiseerd op reis?

Wie minder tijd heeft, maar toch de Everest-sensatie wil beleven, kiest voor de negendaagse trektocht die geheel via de comfortabele Yeti Mountain Homes gaat. Vanaf Namche Bazar buig je af naar Thame, en via Kongde loop je terug naar Phakding. Meer info op snp.nl.

Image
EBC89-600x398.jpg

Kaarten en gidsen

In Kathmandu, Lukla en Namche Bazar zijn verschillende kaarten vergrijkbaar van de Everest- en Khumburegio waar ook de wandelroutes goed op staan aangegeven.

1: Een betrouwbare kaart is Adventure Map 3001 Everest Base Camp van National Geographic. Online te bestellen op shop.nationalgeographic.com.
2: Trekking in the Nepal Himalaya (Lonely Planet) is een zeer uitgebreide gids met een compleet hoofdstuk voor de EBC trekking. ISBN 9781741792720.
3: Trekking in the Everest Region (Trailblazer) wordt in september 2017 door gebiedskenner Jamie McGuinness opnieuw uitgegeven. ISBN  9781905864812.

Boekentips

1: Sherpa, the ultimate mountaineers.
Pasang Tshering Sherpa beschrijft de historie en cultuur van de legendarische berggidsen van Nepal. ISBN 9789937009676.
2: Hoog Spel.
Het relaas van Katja Staartjes, die in 1999 als eerste Nederlandse vrouw op de Mount Everest stond. ISBN 9057590751 (alleen tweedehands verkrijgbaar).
3: High Adventure: The True Story of the First Ascent of Everest.
Edmund Hillary beschrijft hoe Tenzing Norgay en hij in 1953 als eerste mensen het hoogste punt op aarde bereikten. ISBN 9780195167344.
4: Everest: The Best Writing and Pictures from 70 Years of Human Endeavour.
Inspirerend fotoboek onder redactie van Peter Gillman. ISBN 9780316904896 (alleen tweedehands verkrijgbaar).