icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Noorwegen, bergen aan het meer
Blog

Wandelroute Jotunheimen

  • 20 augustus 2013
  • Door: Willem van der Bilt

Twee goede vrienden uit Nederland kwamen over de vloer om hier een mooie tocht te maken. De lofzang op Uranostind in mijn vorige blog bracht mij op het idee om eens een bezoekje te brengen aan Jotunheimen, een walhalla voor bergsporters. Deze 3500 km2 grote bergwildernis is inderdaad, zoals de Noorse vertaling luidt, een 'huis der reuzen': nergens in het land vind je meer hoge toppen en gletsjers. Wat wil je nog meer?

Georganiseerde huttentochten
Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten in Noorwegen van SNP Natuurreizen.

 

Uithoek van een wildernis

Opstaan tussen de fjorden, uitzicht op een gletsjer tijdens de lunch. Op vier uur rijden van Bergen parkeren we de auto bij Fondsbu, een knusse bemande hut met een gezellig knapperend haardvuur.  Hoe verleidelijk ook, we verlaten de behagelijke warmte al na een klein kwartier. Na een kort conclaaf boven de landkaart staan we aan het begin van onze wandelvierdaagse in Jotunheimen. Vandaag doorkruisen we het afgelegen oostelijke deel van Jotunheimen, een labyrint van steile pieken ofwel Tinden. Zes uur lang slalommen we langs rotsvelden en late sneeuwveldjes. Het is constant zoeken naar op rots geschilderde rode T’s: de enige aanwijzing dat hier toch echt een pad loopt.

Tussen loodgrijs en turkoois

De vrije val van de barometer bleek een goede hint: de volgende ochtend breekt een episch noodweer los. Meewarig kijken we naar buiten, waar onze vrienden een poging doen hun tent uit de klauwen van windstoten te redden. Maar de hele dag binnen blijven? Natuurlijk niet: work hard, play hard. De eerste paar uur lijken de weergoden ons gunstig gestemd. Maar dan gaat de beer los: meedogenloos komt het hemelwater naar beneden. En dat terwijl we net een gruwelijk steil sneeuwveld afschuifelen. Met knikkende knieën schuilen we achter een rotsblok om bij te komen. Maar de volgende uitdaging laat niet op zich wachten. Stroompjes barsten uit hun voegen door de aanhoudende neerslag. En laten we nu net een beek moeten oversteken. De turkooise kleur van het water verraadt dat het hier gletsjerwater betreft, ijs en ijskoud. De rest laat zich raden. Wat zijn we blij wanneer we ’s avonds met een flesje wit aanvallen op het diner.

Image
LR-DSC_0881

3 dagen, 4 seizoenen

Driemaal is scheepsrecht. Eindelijk zomerweer! Het wolkendek trekt weg en gletsjers laten eindelijk hun witte snuit zien. Het gras is groener en de gletsjermeren blauwer. Jotunheimen heeft ons de afgelopen dagen vele gezichten getoond, maar laat zich vandaag van haar vriendelijke kant zien. Toch zijn we het eens dat de schoonheid van dit gebied eigenlijk bij ieder weertype goed uit de verf komt.

Zelf naar Jotunheimen voor een avontuur? De beschreven tocht doorkruist eigenlijk alle landschappen van het park: de verlaten pieken van het oosten, de majestueuze gletserdalen en meren in het centrum en de vlakke hoogvlaktes van het zuiden. Wij liepen in 4 dagen een rondje vanuit Fondsbu via de hutten Olavsbu, Leirvassbu en Gjendebu. Laatstgenoemde hutten zijn tijdens de zomer bemand. Klik hier voor meer info of de GPS track wikiloc.